VIDEO Natalia Gavrilița, luată la întrebări într-un market din capitală, de un tânăr nemulțumit de scumpiri. Răspunsul prim-ministrei
Full Article 3 minutes read

VIDEO Natalia Gavrilița, luată la întrebări într-un market din capitală, de un tânăr nemulțumit de scumpiri. Răspunsul prim-ministrei

Prim-ministra Natalia Gavrilița a fost luată la întrebări de un cetățean nemulțumit de scumpiri, într-un market din capitală. Tânărul, student la Colegiul Politehnic, a întrebat-o pe Gavrilița dacă prețurile au crescut pentru că lumea se așteaptă ca ele să crească, făcând aluzie la o declarație anterioară a premierului. În replică, Natalia Gavrilița a vrut să afle unde studiază acesta și dacă a învățat ceva despre macroeconomie.

„Prețurile au crescut în urma faptului că lumea s-a așteptat să crească?”, a întrebat tânărul.

„Ați învățat macroeconomia la Colegiul Politehnic? Mai citiți o carte de macroeconomie, să știți că așteptările inflaționiste asta și este. Așteptările inflaționiste acționează asupra inflației. Acesta este un concept macroeconomic”, a declarat, în replică, prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Și dacă noi ne așteptăm ca ele să se ieftinească, se vor ieftini?”, a mai întrebat tânărul.

„Eu vă rog, e ora zece și jumătate. Numai ce vin de la serviciu”, i-a răspuns Natalia Gavrilița.

De menționat că, recent, întrebată cum explică inflația puternică din ultima perioadă și dacă nu cumva aceasta ar fi fost cauzată inclusiv de acțiunile Băncii Naționale, șefa Cabinetului de miniștri a declarat, la postul public de televiziune, Moldova 1, că „dacă toată lumea se așteaptă că prețurile vor crește, atunci ele chiar vor crește” – frază care a stârnit critici în adresa premierului și care a devenit virală în mediul online.

Pe de altă parte, potrivit fincult.info, unul dintre motivele creșterii inflației, pe lângă creșterea cererii, reducerea ofertei și slăbirea monedei naționale, îl reprezintă așteptările inflaționiste ridicate. Când oamenii și companiile se așteaptă să crească prețurile, adesea încep să-și schimbe comportamentul de consumator: cumpără bunuri pentru viitor. Și companiile încep să crească prețurile pentru produsele lor,

În Moldova, creșterea prețurilor a fost cauzată de o cerere crescută la sare la jumătatea lunii martie. Apoi sarea a dispărut de pe rafturile multor magazine din Moldova. Consumatorii, realizând că principala aprovizionare cu sare a Moldovei (85%) provine din Ucraina, unde a început războiul, au început să cumpere acest produs. Oamenii se temeau nu numai că sarea va dispărea de la vânzare, dar și că se va scumpi. Drept urmare, în doar o lună, sarea comestibilă s-a scumpit cu 42,5%.

Comentând această situație la acea vreme, Ministerul Economiei a asigurat că Moldova nu este amenințată de lipsă de sare, deoarece sarea este importată în Moldova și din alte țări, printre care Bulgaria, România, Polonia și Italia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: