(VIDEO) Nicu Popescu: „Limba pe care o vorbim ne aparține, decizia cum numim această limbă ne aparține”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Nicu Popescu: „Limba pe care o vorbim ne aparține, decizia cum numim această limbă ne aparține”

În Republica Moldova se vorbește limba română și absolut nicio țară nu are dreptul moral, legal și politic de a comenta acest lucru. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, după ce Moscova și-a exprimat nemulțumirea față de declarația adoptată de Parlament, privind agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și privind decizia legislatorilor moldoveni de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării.

„Noi suntem indignați de indignarea Federației Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparține, decizia de cum numim această limbă ne aparține și absolut nicio țară din lume nu are dreptul moral, legal și politic de a comenta aceste lucruri. În Republica Moldova se vorbește limba română, Republica Moldova are o comunitate de istorie, limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunități Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terțe”, a declarat Nicu Popescu.

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptată de legislativ. Aceasta a fost susținută doar de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 2 martie, de 56 de deputați.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, s-a arătat revoltată de Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei adoptată pe 2 martie de Parlamentul Republicii Moldova. Ea afirmă că deputații de la Chișinău s-au solidarizat „cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: