VIDEO Nordnews: Ce spun bălțenii care au făcut cale-ntoarsă de la secțiile de votare, după suspendarea scrutinului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Nordnews: Ce spun bălțenii care au făcut cale-ntoarsă de la secțiile de votare, după suspendarea scrutinului

Mesajul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind suspendarea scrutinului din 5 decembrie, care urma să se desfășoare în mun. Bălți, a ajuns cu întârziere la unii oameni. Jurnaliștii portalului nordnews.md au surprins mai mulți alegători, care au aflat vestea abia la ușa secției de votare. Părerile votanților au fost împărțite.

„Tocmai am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas unele întrebări nerezolvate”.

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte… a spus că va lupta cu corupția, dar singură… împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Marina Tauber s-a arătat dezamăgită de decizia Curții de Apel Bălți și a anunțat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție: „Astăzi este sfârșitul lumii pentru țara noastră și justiția noastră. Este un eșec total și putem spune că este punctul final în justiția moldovenească, este cel mai rău ce putea să se întâmple pentru partidul de guvernare”, a menționat candidata.

Membrii CEC au susținut o conferință de presă. Aceștia au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: