(VIDEO) „Nu întâmplător m-am așezat sub drapelul UE”. Soții Dodon, în fața judecătorilor în dosarul privind „certificatul medical fals”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Nu întâmplător m-am așezat sub drapelul UE”. Soții Dodon, în fața judecătorilor în dosarul privind „certificatul medical fals”

Ex-președintele țării Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon, s-au prezentat în dimineața de 12 aprilie la prima ședință de judecată în dosarul privind „certificatul medical fals”. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) a calificat acuzațiile procurorilor drept „aberații”. 

UPDATE (11:00) Ședința fost întreruptă și amânată până în luna mai, din motiv că avocatul Galilei Dodon nu s-a prezentat.

Ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează care este nivelul justiției în R. Moldova. Nu întâmplător m-am așezat aici sub drapelul UE, vă rog să îl filmați. Atunci când hoții de miliarde sunt în libertate, atunci când cei care și-au bătut joc de pensionari, schemele cu gazul și energia electrică sunt în libertate, pe mine și pe soția mea ne aduc aici în instanță sub învinuire pentru un certificat medical, care nu este un document, este o recomandare. Acesta este nivelul justiției Maiei Sandu sub lozincile integrării europene. Eu și soția nu ne ascundem, am venit. Evident că este un episod neplăcut, dar noi nu avem ce ascunde, nu am încălcat nimic. Vom demonstra că toate aberațiile procurorului va fi o rușine pentru întregul sistem al justiției R. Moldova”, a declarat Dodon.

Amintim că, potrivit procurorilor, în actul medical respectiv, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.

În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că Igor Dodon, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Același document oficial fals, a fost folosit și de către Galina Dodon în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Aceasta a prezentat documentul medical fals Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop.

Conform acuzației înaintate de către procurori, soții Dodon și medicul de familie sunt învinuiți de confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care „acordă drepturi”.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27 500 la 47 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu până la 5 ani de închisoare.

Igor Dodon figurează și într-un alt dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

De asemenea, liderul PSRM este învinuit de săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: