VIDEO O femeie transgender va acționa în judecată o bancă din Moldova, după ce ar fi fost discriminată: „M-am simțit umilită”
Full Article 3 minutes read

VIDEO O femeie transgender va acționa în judecată o bancă din Moldova, după ce ar fi fost discriminată: „M-am simțit umilită”

Stela Roxana, o femeie transgender din Republica Moldova, va acționa în judecată o bancă comercială. Se întâmplă după ce aceasta ar fi fost discriminată. Mai exact, acesteia i-a fost refuzat eliberarea unui transfer bancar la un ghișeu din capitală. Drept motiv, operatorul a invocat că buletinul nu i-ar aparține ei. La fața locului a fost chemată poliția, care i-a explicat lucrătorului bancar că actul de identitate este autentic. Oamenii legii au întocmit un proces verbal. 

Totul s-a întâmplat pe 29 ianuarie, când Stela Roxana, o femeie transgender din Republica Moldova, a mers la un ghișeu dintr-un magazin pentru a primi un transfer bancar. Inițial, angajata a preluat actele și codul de transfer, însă în scurt timp și-a sunat superiorul și a vorbit cu el câteva minute la telefon. După discuție, operatorul i-a returnat actele și a refuzat să-i elibereze banii. De asemenea, aceasta s-a arătat deranjată de faptul că este filmată.

Stela Roxana menționază că în buletin poza este actuală, însă numele este cel cu care nu se identifică de mulți ani. Femeia transgender a fost sfătuită de avocata sa să cheme poliția. Ajunși la locul faptei, oamenii legii au confirmat veridicitatea actului de identitate.

Poliția m-a identificat prin buletin. I-a spus funcționarei băncii că buletinul coincide. A spus ca nu are de ce să–mi refuze să elibereze banii. La fel, polițistul a spus că am tot dreptul să filmez în loc public atunci când funcționara mi-a spus să închid telefonul. M-am simțit umilită în fața multor oameni care erau acolo în magazin. Toate aceste probleme și multe altele nu ar exista pentru noi – persoanele transgen, dacă Agenția Servicii Publice ne-ar schimba actele așa cum un act de identitate ar trebui să fie”, a menționat Stela Roxana.

Contactată de NM, Stela Roxana a menționat că va acționa în judecată banca respectivă.

NM a solicitat punctul de vedere al băncii cu privire la acest incident, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Natalia Stati, ofiețerul de presă al poliției capitalei, a confirmat pentru NM existența acestui caz. Potrivit acesteia, polițiștii au adunat materialul conform procedurii. A fost depusă o cerere și o explicație cu privire la cele întâmplate.

Materialele acumulate au fost transmise confom competenței la protecția consumatorului, pentru a se expune și a lua o decizie conform legislației”, a precizat Stati.

 

Stela Pascal susține că e pentru prima dată când este discriminată. Din cauza procesului anevoios privind modificarea actelor, persoanele transgender nu se pot angaja și chiar călători din cauza buletinului în care numele și sexul nu corespunde cu fotografia. Mai multe detalii găsiți în interviul NM.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: