(VIDEO) O nouă schemă de tip „piramidă” în Moldova. Cum 8 persoane au fost lăsate fără 670 mii lei
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) O nouă schemă de tip „piramidă” în Moldova. Cum 8 persoane au fost lăsate fără 670 mii lei

Opt persoane au fost lăsate fără 670.000 de lei într-o schemă de tip „piramidă” de promovare a aplicației „MafaLike”. Polițiștii au reținut un bănuit pe acest caz. Acesta le-ar fi promis victimelor că vor fi remunerate a câte doi euro pentru fiecare apreciere a aplicației. Veniturile acestora urmau să crească și mai mult, în cazul în care convingeau alte persoane să se angajeze în această activitate.

Oamenii legii anunță că au reținut un bărbat de 37 de ani, bănuit că ar fi contribuit la înșelarea a opt persoane. Cele din urmă, în calitate de angajați fără contract la promovarea pe internet a aplicației „MafaLike”, au rămas fără 670.000 lei.

Mai exact, în prima jumătate a lui 2022, cei opt au fost recrutați de bănuit în comunicarea pe internet.

Acesta i-a convins să accepte oferta fictivă de muncă, prin care urmau să aprecieze prin „like” aplicația „MafaLike” pe diferite platforme – Tik-Tok, Instagram, YouTube, Facebook.

În schimb, bărbatul le-a promis că vor fi remunerați a câte doi euro pentru fiecare apreciere a aplicației. Numărul de aprecieri depindea de tipul de „pachet” în baza căruia aceștia urmau să lucreze.

Spre exemplu, pentru pachetul premiu pentru care victimele se întâlneau cu bănuitul să-i dea banii în numerar costul era de 3.600 euro, ceea ce le permitea să aprecieze de maxim 60 de ori postările aplicației, pe zi. Pachetul minim propus începea de la taxa de 100 euro.

Mai mult decât atât, veniturile acestora urmau să crească și mai mult, în cazul în care convingeau alte persoane să se angajeze în această activitate.

Cele opt victime și-au instalat aplicația, disponibilă în lista aplicațiilor unor telefoane cu sistem de operare securizat, iar în aplicația instalată figurau sumele pe care le-au achitat bănuitului și și-au început activitatea.

Unele din persoane au lucrat și o perioadă de trei luni, după care au realizat că probabilitatea ca bănuitul să-i remunereze este practic nulă, iar taxele achitate nu le vor fi returnate.

Prin urmare, victimele l-au denunțat pe bărbat autorităților, care au pornit un dosar penal.

 

Au urmat percheziții la domiciliul bănuitului, după ce acesta între timp s-a demenajat din oficiul în care lucra anterior. Au fost ridicate două calculatoare, trei telefoane și un portmoneul electronic.

Victimele schemei de tip „piramidal” sunt bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 43 de ani. Aceștia aveau ocupații diverse – șoferi, manageri de companii, dispeceri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: