VIDEO Ordin de evacuare în mai multe orașe din Australia. 18 morți și 17 dispăruți din cauza incendiilor de vegetație
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ordin de evacuare în mai multe orașe din Australia. 18 morți și 17 dispăruți din cauza incendiilor de vegetație

Mii de oameni au primit ordin de evacuare în mai multe orașe din Australia, în legătură cu incendiile de vegetație care mistuiesc o suprafață tot mai mare în sud-estul țării, în timp ce fumul a ajuns tocmai până în Noua Zeelandă, scrie BBC, astăzi, 2 ianuarie.

Din luna septembrie, incendiile de vegetație au ucis cel puțin 18 oameni și au distrus peste 1200 de locuințe. Totodată, 17 oameni sunt dați dispăruți în statele Victoria și New South Wales.

Cele mai ample evacuări din istoria statului New South Wales

Evacuările din New South Wales sunt cele mai ample care au avut loc vreodată în regiune. În această săptămână, flăcările au mistuit peste 380 de case în New South Wales și 43 în Victoria, iar potrivit autorităților locale, numărul ar putea crește.

Iar în ceea ce privește animalele, situația este dezastruoasă: 500 de milioane de animale au fost ucise de flăcări, inclusiv mii de koala, precum și reptile și păsări.

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, în timp ce nave militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor.

În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite.

Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

Cinci elicoptere militare şi doua nave, în ajutorul pompierilor

Peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au avut acces la apa potabilă, după ce incendiile catastrofale s-au răspândit în regiune pe 31 decembrie, însângerând cerul şi distrugând oraşe.

Cinci elicoptere militare şi doua nave se îndreaptă spre coasta de sud pentru a veni în sprijinul pompierilor, aducând provizii precum apa şi motorină, dar şi pentru a evacua persoane, a anunţat Forţa de apărare australiană.

O navă se îndreaptă spre oraşul de coasta Mallacoota din statul Victoria, unde în jur de 4.000 de oameni sunt blocaţi pe plajă din ajunul Anului Nou, de unde au urmărit cum o mare parte a oraşului a fost distrusă.

Echipa de salvare a marinei include 1.6 tone de apă şi paramedici.

Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: