(VIDEO) PAS cere Primăriei Chișinău reluarea transportului public pe timp de noapte. Răspunsul lui Ceban
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) PAS cere Primăriei Chișinău reluarea transportului public pe timp de noapte. Răspunsul lui Ceban

Organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cere reluarea circulației transportului public nocturn în municipiul Chișinău. O conferință de presă în acest sens a avut loc pe 24 noiembrie. În ajun, primarul capitalei Ion Ceban a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că circulația transportului nocturn a fost suspendată din cauza pandemiei de coronavirus și ar putea fi reluată, dacă situația epidemiologică se va îmbunătăți.

În perioada 5 iulie-30 octombrie 2016 a fost lansat un proiect-pilot care prevedea circulația transportului nocturn în capitală. Pe 1 august 2017, au fost introduse două curse regulate – nr. 22 și nr. 24, care circulau până la ora 1:00. Spre finele anului 2019, a fost introdusă și ruta nr. 8, cu patru mijloace de transport, care circulau până la ora 1:00.

„În 2020, sub pretextul luptei cu pandemia, a fost sistat transportul public nocturn. În prezent, trolebuzele de pe străzile principale ale Chișinăului nu mai circulă după ora 23:00. În răspunsul oficial al RTEC ni s-a spus că motivul sistării este pandemia. Lansăm un apel către autorități, ca să fie auzită vocea tinerilor. Vrem o administrație care să eficientizeze transportul localnicilor”, a menționat Nicu Păscăluță, prim-vicepreședinte al Organizației de Tineret PAS Chișinău.

Reprezentanții PAS cer, pe lângă reluarea circulației transportului nocturn, instituirea unui tarif diferențiat după ora 23:00, pentru comepensarea pierderilor RTEC, cauzate de fluxul mic de călători pe perioada nopții. De asemenea, ei solicită extinderea circulației transportului nocturn în sectorul Râșcani.

„Una dintre cele mai afectate categorii sunt tinerii, care din această cauză sunt nevoiți să renunțe la o parte dintre activități și să vină acasă sau mai tîrziu, sau să achite servicii private de transport. Mai mult, o mare parte a locuitorilor care lucrează pînă târziu, la fel, sunt nevoiți să apeleze la taxi, ca să ajungă acasă pe timp de noapte”, a declarat Dumitru Ivanov, consilier municipal al PAS.

În cadrul ediției din 23 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că reluarea circulației transportului public pe timp de noapte depinde de numărul de infectări cu coronavirus.

„Transport nocturn a fost, s-a sistat din cauza pandemiei. Au fost și zile când, în general, am sistat transportul sau am administrat circulația pe ore. Acum toate autobuzele și troleibuzele sunt pe linie. Dacă revenim la cod galben, nu văd o problemă să revenim la transportul nocturn”, a menționat Ceban.

În prezent. mun. Chișinău este sub cod portocaliu de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: