VIDEO PAS propune amenzi până la 50 000 lei pentru agenții economici care dau foc vegetației uscate
Full Article 2 minutes read

VIDEO PAS propune amenzi până la 50 000 lei pentru agenții economici care dau foc vegetației uscate

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a elaborat un proiect de lege, care prevede amenzi mai mari pentru agenții economici care dau foc vegetației uscate. Mai exact, sunt prevăzute amenzi de până la 50 000 lei pentru incendierea intenționată a terenurilor, pășunilor, pădurilor, etc. De asemenea, se propune suspendarea activității acestora pe o durată de la 6 luni la 1 an și privarea de dreptul accesării fondurilor publice.

Deputatul Lilian Carp a menționat că au fost arse zeci de mii de hectare, fiind puse în pericol și păduri. Pentru ca focul să nu ajungă acolo, mai multe întreprinderi silvice au tras brazde în jurul pădurilor.

Am văzut un video, în apropiere de Scoreni. Au scos animale moarte în urma incendiului. Aproape 300 de hectare au ars în apropiere de pădure. Trebuie să oprim această practică vicioasă. (…) Avem două decese în această perioadă. Am avut timp de o singură zi peste 650 de incendii”, a subliniat parlamentarul.

Iar deputatul PAS Dumitru Alaiba a remarcat că oamenii care dau foc vegetației sunt conștienți de riscuri și totuși recurg la acest gest.

„Costuri directe, doar de la buget – 6 mln de lei, care au fost cheltuite pentru gestionarea acestor crize. (…) Astăzi anunțăm proiectul de inițiativă legislativă, care va fi înregistrat mâine. Propunem creșterea amenzilor, cât de dureros nu ar fi acest subiect, însă trebuie să avem o atitudine mai responsabilă”, a declarat parlamentarul.

Astfel, în cazul agenților economici, PAS propune:

– amenzi până la 50 000 lei

– suspendarea activității pe o perioadă de la 6 luni la 1 an

– interzicerea accesării fondurilor de stat

– posibilitatea arestului contravențional

De la începutul anului, s-au produs circa 4 700 de incendii de vegetație, fiind afectate în jur de 30 000 hectare. În comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, au avut loc 313. În cazul persoanelor fizice, amenzile de ridică la 10 000 lei, în funcție de daunele provocate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: