(VIDEO) Polonia acuză Belarus că ar fi oferit gaze lacrimogene migranților de la frontieră
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Polonia acuză Belarus că ar fi oferit gaze lacrimogene migranților de la frontieră

Corpul neînsuflețit al unui bărbat sirian a fost găsit pe teritoriul Poloniei, în apropierea frontierei cu Belarus, informează Reuters. Între timp, autoritățile poloneze au acuzat Belarusul că ar fi oferit migranților baloane cu gaze lacrimogene.

Mii de migranți rămân la frontiera Belarusului cu UE, înfruntând frigul. „Ieri, în apropierea frontierei, lângă Wolka Terechowska, a fost găsit corpul unui tânăr sirian”, a scris pe Twitter poliția din Podlaska, fără a preciza cauza morții.

Sâmbătă, autoritățile din Belarus au anunțat că numărul de migranți din tabăra improvizată în apropierea frontierei crește pe zi de trece, iar circa 100 de persoane au ajuns în Polonia.

Între timp poliția de frontieră a Poloniei a anunțat pe Twitter că forțele belaruse ar fi ajutat migranții să distrugă sârma ghimpată instalată de partea poloneză.

„Belarușii au echipat străinii cu gaz lacrimogen, care a fost utilizat împotriva serviciilor poloneze. Am reușit să oprim tentativa de traversare ilegală a frontierei”, a mai arată în declarație.

Statele vecine cu Belarus au dat alarma în repetate rânduri cu privire la situația migranților, care s-a complicat în ultima perioadă. La sfârșitul lunii august, Polonia a anunțat despre intenția de a construi un gard cu înălțimea de 2,5 metri de-a lungul frontierei. Autoritățile din Lituania au declarat că grănicerii belaruși ar fi traversat frontiera țării și au „împins” pe teritoriul UE un grup de migranți. În urma unor avertizări repetate, belarușii s-au întors în țara lor.

După Lituania, și Letonia a întărit controlul la frontiera cu Belarus, iar în iulie a adoptat o lege care restrânge drepturile migranților ilegali. Din cauza agravării situației, pe 11 august, a fost declarată stare de alertă în trei regiuni de frontieră și în orașul Daugavpils.

Situația la frontieră s-a agravat după ce Belarus a slăbit controlul la frontiera cu UE, ca reacție la sancțiunile adoptate față de Minsk, în urma aterizării forțate a avionului Ryanair la Minsk, în care se afla ex-redactorul-șef al portalului NEXTA Roman Protasevici și iubita sa, rusoaica Sofia Sapega.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: