(VIDEO) Prea puțini bani pentru școlile cu instruire în limbile minorităților? Soluția lui Budianschi: Treceți toți la limba română
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Prea puțini bani pentru școlile cu instruire în limbile minorităților? Soluția lui Budianschi: Treceți toți la limba română

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi consideră că problema insuficienței de fonduri pentru școlile cu predare în limba rusă din UTA Găgăuzia sau a celor cu predare în limba minorităților etnice ar putea fi soluționată dacă se va trece la instruirea în limba română. Totodată, Budianschi a reproșat Comratului că solicită bani de la autoritățile centrale, fără să contribuie cu impozite la bugetul de stat.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Fiodor Gagauz l-a întrebat pe ministrul Finanțelor despre resursele financiare alocate instituțiilor de învățământ din Găgăuzia. Parlamentarul originar din autonomie a remarcat că formula actuală de formare a bugetului instituțiilor de învățământ vizează doar instituțiile cu limba de instruire în limba de stat, neținându-se seamă de felul cum se formează bugetul instituțiilor de învățământ cu instruire în limba rusă.

Cele cu instruire în limba rusă au o povară cu 20% mai mare față de cele cu instruire în limba de stat. De aceea, este nevoie și de mai multe resurse financiare în acest sens. Conform estimărilor preliminare, instituțiile de învățământ din Găgăuzia vor avea un deficit de 25 mln lei pentru anul viitor. Al doilea aspect se referă la alocarea banilor pentru învățarea limbilor materne: găgăuză, bulgară și ucraineană. Și aici autoritățile locale sunt nevoite să aloce, anual, mijloace suplimentare din propriile resurse, cam 5,5 mln lei. Se ține cont de aceste probleme, le cunoașteți? Am înțeles că v-a informat conducerea autonomiei”, a menționat deputatul BCS

Drept răspuns, ministrul Finanțelor a propus ca soluție instruirea în limba română: „Pentru divizarea claselor în scopul studierii limbilor minorităților naționale au fost alocate 5,8 mln lei. În ceea ce privește sarcina de școli cu diferite limbi de predare, dvs singur ați spus care este soluția: treceți toți la limba română și va fi o sarcină mai mică. Dar de acest subiect se ocupă Ministerul Educației. Ei sunt cei care au politica de educație. Referitor la resursele despre care spuneți: dle Găgăuz, dar v-ați pus vreodată întrebarea de unde se iau resursele pe care bugetul de stat îl alocă învățământului din Găgăuzia, în timp ce Găgăuzia își oprește toate impozitele în regiune”.

În replică, deputatul Fiodor Găgăuz i-a sugerat ministrului să își schimbe abordarea: „Nu este corect să puneți problema în acest mod – că autoritățile locale trebuie să completeze resursele insuficiente din propriile resurse. Statul este obligat să creeze condiții pentru obținerea educației, inclusiv educație în limba maternă. De aceea, haideți să schimbăm poziția, pentru ca eu să nu calific cele întâmplate cu un limbaj juridic”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: