VIDEO Premieră în cinematografia moldovenească. În octombrie va fi lansat filmul CARBON
Full Article 3 minutes read

VIDEO Premieră în cinematografia moldovenească. În octombrie va fi lansat filmul CARBON

Trailer-ul CARBON, un film autohton în regia lui Ion Borș, a fost lansat pe 5 septembrie curent. Lungmetrajul ilustrează Moldova anului 1992, din perioada conflictului armat de pe Nistru, și descrie povestea unui tânăr tractorist care trece prin mai multe dificultăți în încercarea sa anevoioasă de a-și împlini visurile.

În curând, pelicula va putea fi urmărită în cinematografele din țară, iar premiera națională va avea loc pe 4 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Regizorul Ion Borș spune că subiectul filmului a fost inspirat din povestirile tatălui său: „Dat fiind faptul că tatăl meu a participat în luptele din stânga Nistrului această temă mi-a atras atenția încă din adolescență”.

La etapa de dezvoltare a proiectului, Ion Borș spune că a fost cu Mariana Starciuc, autoarea scenariului, în zonele unde s-au dat lupte.

„Am stat de vorbă cu sătenii și la fel ne-au povestit istorii tragicomice, istorii care nu se povestesc în manualele de istorie de la școală sau la televizor. De aici a și venit ideea de a face cu totul altceva decât mi-am propus inițial – o comedie cu gust amar”, spune Ion Borș.

 

Unul dintre personajele principale ale filmului CARBON este Dima, rolul căruia e interpretat de Dumitru Roman. Pentru rezidentul din Zebra Show aceasta este prima apariție pe marile ecrane.

„Dima e un băiat simplu, „de-al nostru”, are un suflet bun, iar tot ceea ce-și dorește e să aibă o familie și o viață cât de cât decentă. Dar lucrurile se întâmplă altfel decât s-ar fi așteptat el. Se ciocnește de indiferența oamenilor, de prostia unora, dar până la urmă toată această experiență îi oferă o lecție importantă de viață”, a spus Dumitru Roman.

Din distribuție fac parte și Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru, precum și actorul român Ion Vântu, originar din Cernăuți.

Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

Anterior, Ion Borș a regizat și produs primul său scurtmetraj „Plus Minus Unu” (One More One Less), cu care a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de debut la Huesca Film Festival din Spania.

CARBON este primul lungmetraj din cariera sa, fiind o coproducție la care au lucrat profesioniști din Republica Moldova, România și Spania. Premiera mondială a filmului CARBON va avea loc pe 21 septembrie, în Spania, în cadrul Festivalului de Film din San Sebastian, forum ce se clasează în top 10 evenimente din industria cinematografică globală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: