VIDEO Președinta Maia Sandu apare într-o emisiune de satiră DW: „Aș vrea în NATO”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Președinta Maia Sandu apare într-o emisiune de satiră DW: „Aș vrea în NATO”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost inclusă în cel mai recent episod al unei emisiuni de satiră, realizată „Deutsche Welle”. În emisiune apar oficiali din UE, dar și din întreaga lume. 

Motivul apariției președintei Maia Sandu în emisiune au fost declarațiile recente despre posibilitatea refuzului neutralității Republicii Moldova pentru a adera la NATO.

Maia Sandu își face apariția în emisiune în timp ce se află într-un aeroport. Ea se întâlnește cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Fată, ce-i cu tine, poate fi un maniac. Te va duce la mare și te va obliga să te odihnești”, a avertizat-o președinta Comisiei Europene pe Maia Sandu, de care s-a apropiat un șofer de taxi.

„Oh, eu nu sunt localnică, sunt din Chișinău, aș vrea în NATO”, a spus Sandu. La care președinta Comisiei Europene a îndemnat-o pe Maia Sandu să meargă în Suedia pentru „a dori împreună în NATO”.

Emisiunea integrală o puteți vedea aici.

Pe 20 ianuarie 2023, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers.

Tot pe 20 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că „acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Maia Sandu, pentru Politico.

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la cele menționate de Maia Sandu. Acesta a clasat declarația șefei statului drept una periculoasă. Cetăţenii noştri vor să menţină neutralitatea şi pacea, după cum arată rezultatele numeroaselor sondaje de opinie publică, şi nu vor fi niciodată de acord să devină carne de tun pentru NATO în lupta împotriva Rusiei”, a reacționat Dodon

Cofondatorul „Congresului Civic” Mark Tkaciuk consideră că actuala guvernare nu va putea renunța legal la neutralitate, deoarece aceasta necesită o majoritate de voturi la un referendum național. Comentând declarațiile Maiei Sandu despre o posibilă intrare în NATO, Tkaciuk a menționat că pentru aceasta autoritățile intenționează să lichideze Republica Moldova ca stat.

Ulterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid. „Toți vehiculează cu NATO, dar doamna președinte n-a menționat despre NATO, ci despre o alianță. Dar alianțele sunt diferite, există alianțe locale, regionale. Dar toți cei care doresc să manipuleze la acest subiect au invocat NATO”, a mai spus Nosatîi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: