VIDEO Președintele Ucrainei, despre Rusia: „O vor face iar și iar, dacă nu vor fi opriți. Cum au rupt Moldova și Transnistria”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Președintele Ucrainei, despre Rusia: „O vor face iar și iar, dacă nu vor fi opriți. Cum au rupt Moldova și Transnistria”

În cea mai recentă adresare video, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avertizat că Rusia nu va înceta acțiunile ostile, dacă nu va fi oprită. Liderul de la Kiev a menționat și Transnistria.

În adresarea publicată în noaptea de 11 martie, președintele Ucrainei s-a referit și la politica Rusiei în Republica Moldova.

O vor face iar și iar, dacă nu vor fi opriți. Cum au rupt Moldova și Transnistria. Cum au rupt Georgia și Abhazia. Cum au rupt Ucraina și Donbasul și Crimeea noastră. Și ne acuză pe noi! Cei care suntem victime. Cei nevoiți să se apere. Să lupte pentru dreptul de a trăi. Vin la noi cu tancuri și rachete. Iau ceea ce nu le aparține”, a mai spus liderul de la Kiev.

Pe 4 martie, la o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”. Biroul de reintegrare de la Chişinău, contactat de NewsMaker, a declarat în replică că regiunea transnistreană a beneficiat direct de pe urma fondurilor oferite de UE prin intermediul măsurilor de consolidare a încrederii. „Chişinăul este în continuare deschis pentru negocieri”, spune Biroul de reintegrare.

În paralel, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a continuat să dea asigurări că regiunea transnistreană nu prezintă niciun pericol pentru vecini – adică pentru Ucraina și malul drept al Republicii Moldova.

Pe 6 martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la un briefing comun cu secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a declarat că, în regiunea transnistreană, unde sunt staționate ilegal trupe ruse, nu se atestă mișcări de implicare a acestora în acțiunilor militare din Ucraina. De asemenea, șefa statului a menționat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană.

Amintim că Vladimir Zelenski s-a arătat îngrijorat de acuzațiile Rusiei cu privire la faptul că autoritățile din Ucraina ar elabora arme biologice și ar pregăti un atac chimic. Liderul de la Kiev susține că Moscova ar putea pregăti în acest mod o provocare.

Pe 11 martie s-au împlinit 16  zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este un „război” și insistă că a lansat o „operațiune specială militară, pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”. Potrivit ONU, de la începutul războiului, în Ucraina au fost uciși cel puțin 549 de civili, iar 957 au fost răniți.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: