(VIDEO) Procurorul care instrumentează dosarul lui Dodon: „Dăm asigurări că nu va părăsi țara”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Procurorul care instrumentează dosarul lui Dodon: „Dăm asigurări că nu va părăsi țara”

Procurorul care instrumentează dosarul ex-președintelui Igor Dodon, Petru Iarmaliuc, asigură că va efectua toate măsurile necesare ca acesta să nu părăsească teritoriul Reppublicii Moldova. Declarațiile în acest sens au fost făcute ieri, 28 noiembrie, după ce judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis că Dodon rămâne în libertate. 

Petru Iarmaliuc clasează decizia judecătorilor CSJ, drept o problemă gravă a justiției.

„Considerăm că este o problemă destul de gravă, deoarece în condițiile respective ne aflăm în ipoteza în care pe viitor vor fi judecați alți inculpați și atunci vom ajunge în istanța de judecată când vor fi respinse demersurile de prelungire a arestării pe cauză de rezonanță. Astfel, procurorii sunt lipsiți de dreptul de a contesta aceste decizii ale instanțelor judecătorești, fiind declarate inadmisibile. Noi considerăm că legea prevede expres 329 că încheierile pot fi contestate cu recurs”, a declarat Iarmaliuc.

Totodată, procurorul asigură că ex-președintele Igor Dodon nu va părăsi țara și nu se va eschiva de la pedeapsă.

„Ceea ce trebuie să dăm asigurări că Igor Dodon nu va părăsi țara, noi vom asigura prin măsuri efective că acesta să fie pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul examinării cauzelor în care este inculpat pe toate cauzele în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Vom asigura ca acesta să execute toate sentințele, în condițiile în care vor fi pronunțate de condamnare cu respectarea prezumției nevinovăției. Vom depune toată diligența, vom întreprinde toate măsurile ca până la urmă actul de justiție să triumfe și nici o persoană care a comis infracțiuni să nu scape de pedeapsă și răspundere penală. Vom insista să stabilim câte 10-15 ședințe ca să examinăm cu celeritate cazul și să furnizăm societății un act de justiție în care să fie veritabil, autentic și efectiv”, a adăugat el.

***

Amintim că Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul Procuraturii, iar decizia este irevocabilă. Hotărârea a fost pronunțată pe 28 noiembrie.

Pe 18 noiembrie, Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu. Totuși, acesta are obligația de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile.

Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: