VIDEO Proteste violente în Armenia. Circa 190 de oameni au fost reținuți
Full Article 2 minutes read

VIDEO Proteste violente în Armenia. Circa 190 de oameni au fost reținuți

Circa 190 de oameni au fost reținuți, luni, în urma protestelor violente care au izbucnit la Erevan. Informația a fost confirmată pentru RIA Novosti de poliție. Manifestanții cer demisia premierului Nikol Pașinian. Demonstrațiile au început pe 17 aprilie.

Poliția a deblocat o parte dintre străzile centrale, care au fost ocupate de manifestanți. Pe 1 mai, în centrul orașului Erevan, protestatarii au instalat corturi. Potrivit corespondentului „Novaya Gazeta. Europa”, la manifestație au participat 8-10 mii de oameni.

Opoziția parlamentară desfășoară proteste la Erevan din 17 aprilie. Motivul este discursul lui Pașinian din 14 aprilie, în legislativul armean. Prim-ministrul a solicitat semnarea acordului de pace cu Azerbaidjanul și admiterea unor cedări în ceea ce privește statutul regiunii Karabah*.

 

*Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994. De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută international.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: