VIDEO Rusoaica fenomen, de 15 ani. Kamila Valieva, prima patinatoare care sare o cvadruplă la Jocurile Olimpice
Full Article 2 minutes read

VIDEO Rusoaica fenomen, de 15 ani. Kamila Valieva, prima patinatoare care sare o cvadruplă la Jocurile Olimpice

Rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a devenit prima sportivă care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice. Patinatoarea fenomen a contribuit luni la câştigarea medaliei de aur pentru Rusia în proba pe echipe la patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează observatornews.ro.

Kamila Valieva a devenit prima patinatoare din istorie care a reuşit nu una, ci două sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice. A realizat și un triplu Axel, cea mai dificilă săritură triplă. Valieva a obținut cel mai mare punctaj în programul liber din competiția pe echipe și a contribuit la câștigarea medaliei de aur de către Rusia.

Adolescenta fenomen şi-a întărit astfel statutul de mare favorită la aurul în proba individuală care urmează să aibă loc zilele următoare.

La proba pe echipe, unde Rusia s-a impus în fața Statelor Unite și a Japoniei, ea a executat perfect o săritură Cvadruplu Salchow, apoi un Cvadruplu Toe Loop. A încercat și o a treia cvadruplă, dar fără succes. Pentru programul ei liber, Kamila Valieva a primit cu 30 de puncte mai mult decât patinatoarea de pe locul doi, japoneza Kaori Sakamoto.

Kamila Valieva a stabilit noi recorduri mondiale și europene de când și-a făcut debutul la seniori în toamna lui 2021. Salturile cu patru rotați sunt încă rare în patinajul artistic feminin, deși Valieva le-a reușit în mod regulat în competițiile din acest sezon. Singurele femei care vor încerca cvadruple la aceste Jocuri Olimpice sunt tot rusoaice, colegele de antrenament ale Kamilei: Alexandra Trusova și Anna Shcherbakova.

Cine este adolescenta fenomen

Kamila Valieva este născută în Kazan și a început să facă patinaj de la 3 ani. Este deținătoarea recordului mondial la programul scurt, la programul liber și la punctajul total. Ea a stabilit nouă recorduri mondiale, deși are doar 15 ani.

Kamila Valieva nu se remarcă doar prin cvadruplele dificile care îi aduc un punctaj uriaș, ci și prin grația și eleganța pe care le arată pe gheață. Era prea mică pentru a concura la Campionatele Mondiale de anul trecut, dar la Europenele de luna trecută a devenit prima femeie care a primit peste 90 de puncte în programul scurt, stabilind un record mondial cu 90,45 în drumul ei către titlul de campioană europeană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: