(VIDEO) Salariu de profesor: 3 500 lei diferență între leafa unui începător și cea a unui pedagog cu 20 de ani de experiență
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Salariu de profesor: 3 500 lei diferență între leafa unui începător și cea a unui pedagog cu 20 de ani de experiență

Salariul unui pedagog începător din Republica Moldova constituie circa 7,6 mii lei, suma fiind cu circa 3,5 mii mai mică decât leafa unui profesor cu o experiență de muncă de 20 de ani. Informația a fost confirmată de către ministrul Educației, Anatolie Topală, în cadrul ediției din 4 aprilie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

Ministrul Educației a precizat că salariul unui profesor începător de 7 600 de lei este pentru 0,75 din norma didactică în primii 3 ani. Un pedagog cu experiență de 20 de ani primește circa 11 mii de lei.

„Salariul unui profesor începător este peste 7.600 de lei, iar al unui profesor cu grad superior și cu vechime de peste 20 de ani este peste 11.100 de lei. În continuare, vom depune eforturi pentru creșterea salarială a profesorilor, pentru că doar prin profesori, putem aduce educație mai bună pentru elevi”, a declarat ministrul.

Topală a subliniat că, în continuare, există o criză de cadre în învățământul din Republica Moldova, mai ales la sate. Conform datelor oferite de organele locale de specialitate, se atestă o insuficiență de peste 2.300 de cadre didactice.

„Sunt situații în care unii profesori s-au recalificat în timp și predau câteva discipline, nu neapărat una din disciplinele în care a fost format inițial, în cadrul universității. Totul depinde de care este calitatea procesului educațional desfășurat de acest profesor. Puteam să fiu profesor de matematică și în timp, să fiu pregătit pentru a preda corespunzător fizica”, a mai spus Topală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: