VIDEO Socialiștii publică imagini cu tehnică militară pe străzile din Chișinău și Cahul. Ce spune Ministerul Apărării
Full Article 3 minutes read

VIDEO Socialiștii publică imagini cu tehnică militară pe străzile din Chișinău și Cahul. Ce spune Ministerul Apărării

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco au distribuit videoclipuri pe canalele lor Telegram, publicate mai întâi de utilizatorii TikTok, iar apoi de canale anonime Telegram. Potrivit imaginilor, pe o stradă din Chișinău, sub supravegherea poliției, camioane militare transportă instalații de artilerie. Nu este clar când a fost făcută filmarea, dar datele de la TikTok indică că materialul a fost postat pe 11 septembrie. Contactați de NM, reprezentanți ai Ministerului Apărării au confirmat că tehnica militară a fost transferată noaptea trecută spre centrele de instruire, acolo unde urmează să participe la exercițiul „Scutul de foc 2022”

Deputații BCS cu referire la canale anonime Telegram, au distribuit unul dintre videoclipuri cu următoarea descriere: „Pe rețelele de socializare au apărut filmări video cu transferul de artilerie grea (tunuri) în sudul Republicii Moldova. Autoritățile nu au anunțat despre anumite exerciții în această regiune și nu comentează aceste filmări”.

De remarcat este faptul că unul dintre videoclipurile publicate pe TikTok a fost filmat în sudul țării, la Cahul.

Imaginile filmate la Chișinău arată că vehiculele transportă monturi de artilerie 2A36 de fabricație sovietică, sau cum se mai numesc „Hyacinth-B”, calibru 152 mm. În 2014, NM a scris că până atunci existau aproximativ 20 de astfel de tunuri în dotarea armatei moldovenești.

În legătură cu informațiile privind deplasarea noaptea trecută a unor unități de tehnică militară pe străzile municipiului Chișinău și Cahul, Ministerul Apărării face următoarele precizări.

Tehnica militară este din dotarea Armatei Naționale și se deplasa spre centrele de instruire, acolo unde urmează să participe la exercițiul „Scutul de foc 2022”, care va avea loc în perioada  12-23 septembrie curent. Antrenamentele fac parte din planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent. Îndemnăm cetățenii să nu se îngrijoreze atunci când observă vehicule militare deplasându-se pe drumurile naționale și să se abțină de la distribuirea imaginilor în spațiul online, ceea ce ar putea genera dezinformări”, a menționat Ministerul Apărării pentru NM.

De asemenea, menționăm că la 8 septembrie, angajați ai batalionului de forțe speciale Fulger au efectuat exerciții în sudul Moldovei.

În luna iulie a acestui an, socialiștii au mai publicat imagini cum „elicoptere de luptă din Ucraina” erau transportate pe drumurile din Moldova. Ulterior, s-a dovedit că elicopterele erau civile pentru stingerea incendiilor.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: