VIDEO Starea de urgență – prelungită pentru 60 de zile. Recean a prezentat în Parlament imagini video din Ucraina
Full Article 3 minutes read

VIDEO Starea de urgență – prelungită pentru 60 de zile. Recean a prezentat în Parlament imagini video din Ucraina

Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile, începând cu data de 3 august. Majoritatea parlamentară, formată din deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului care prevede acest lucru.

Pe 31 iulie, Dorin Recean a venit la ședința Parlamentului pentru a cere deputaților să aprobe prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Înainte de a solicita prelungirea, premierul le-a arătat parlamentarilor un scurt filmuleț despre realitățile dure ale războiului din Ucraina. În video au fost arătate momentele când infrastructura civilă este bombardată, dar și imagini cu oamenii omorâți și răniți.

Asta aici lângă noi. Aș fi vrut toată lumea să fi văzut aceste și să realizeze că războiul este lângă noi”, a spus prim-ministrul referindu-se la deputații din opoziția parlamentară, care au boicotat ședința de astăzi.

Dorin Recean a declarat că, în ultimul timp, războiul s-a apropiat și mai mult de Republica Moldova, aducând drept exemplu recentul bombardament al armatei ruse aupra portului ucrainean Reni din regiunea Odesa.

Chiar și țările NATO, precum Polonia, devin tot mai alarmate, își trag resursele militare mai aproape de frontiera cu războiul. Vedem ce se întâmplă în Zaporojie, acolo riscăm să avem situații excepționale, unde vom avea resurse materiale, dar și resurse umane care pot fi contaminate și pot fi supuse necesității de migrație, inclusiv prin Republica Moldova. De acum nu mai vorbesc de argumentele tradiționale, ca rupturile logistice, rupturile lanțurilor de transport. Dar să fim atenți și asupra războiului hibrid, pe care Rusia îl are în raport cu Republica Moldova”, a adăugat premierul.

Premierul a declarat că războiul injust din țara vecină, provocat de Rusia, face necesară prelungirea stării de urgență. Astfel, șeful Guvernului a cerut Parlamentului să aprobe proiectul de hotărâre care prevede acest lucru.

Necesitatea prelungirii stării de urgență revine tocmai din faptul că războiul încă persistă, războiul încă este aproape de noi și Guvernul are nevoie să intervină promt atunci când securitatea națională este pusă în pericol sau atunci când trebuie să asigurăm continuitatea serviciilor de infrastructură, serviciilor de energie electrică și pe gaze. Acestea fiind spuse, rog respectuos, prelungirea stării de urgență din data de 3 august”, a menționat acesta.

Ulterior, inițiativa a fost adoptată cu votul a 55 de deputați PAS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: