(VIDEO) Transportatorii, din nou la protest. Reacția ANTA: „Nu a fost înaintată nicio solicitare”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Transportatorii, din nou la protest. Reacția ANTA: „Nu a fost înaintată nicio solicitare”

Un grup de transportatori internaționali de pasageri și colete a inițiat pe 17 august un protest în capitală. Echipați cu pancarte și vuvuzele, manifestanții și-au dat întâlnire în fața hotelului Chișinău. Oamenii susțin că discuțiile de săptămâna trecută cu autoritățile nu au dus la niciun rezultat și sunt împiedicați, în continuare, să lucreze. 

Din imaginile difuzate live de către președintele partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc, la manifestație au participat circa 20 de transportatori. Aceștia au adus pancarte cu mesajele „Nu cerem ce-i al vostru, noi cerem ce-i al nostru” și „Jos mâinile de pe micii transportatori”. De asemenea, aceștia au utilizat vuvuzele pentru a atrage atenția autorităților.

„Timp de o săptămână nu am obținut nimic, nu ne aude nimeni, nu sunt interesați. Ne spun că „nu încăpem” în legea Republicii Moldova privind transportul. Dar legea cine a făcut-o? Tot monopoliștii aceștia care și-au făcut asociații, ei votează, ei își fac interesele”, a declarat unul dintre protestatari.

„ANTA ne spune că este un organ de control și trebuie să decidă Ministerul (Economiei, NM), dar Ministerul e în vacanță. Nu avem nicio soluție, pe drum mai departe suntem hărțuiți”, a adăugat acesta.

Transportatorii mai spun că au încercat să își continue activitatea, însă sunt amendați și li se iau plăcile de înmatriculare de la autovehicule. Unul dintre protestatari susține că i-au fost luate plăcile de înmatriculare de la două vehicule, deși acestea erau înregistrate în Germania.

„Mi-au luat numerele la două trailere, deși licența era obținută în Germania. Le explic că mașina nu se poate afla în țară mai mult de șase luni dacă are numere străine, să o scot din țară nu îmi dau voie, plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare nu mi le dau, stă mașina la poartă. I-am dat în judecată și dacă nu rezolvăm în Moldova, îi voi acționa în judecată în Germania”, a relatat un alt manifestant.

Transportatorii protestează față de lipsa reacției a autorităților la problemele lor.

Posted by Democrația Acasă on Monday, 17 August 2020

Contactat de NM, purtătorul de cuvînt al ANTA Dmitrii Prohnițchii a declarat că reprezentanții instituției nu au primit nicio solicitare sau demers din partea protestatarilor. În ceea ce ține de întâlnirea precedentă, s-a decis ca ANTA va expedia Ministerului Economiei toate propunerile enunțate, inclusiv cele ce țin de modificările legislative. ANTA  a subliniat că Ministerul Economiei este organul responsabil de elaborarea politicilor publice în domeniul transporturilor și beneficiază de dreptul de a iniția proiecte de legi.

Amintim că, pe 7 august, reprezentanții transportatorilor internaționali de pasageri și colete s-au întâlnit cu conducerea Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA). Discuțiile au avut loc la parlament și au fost mediate de patru deputați din fracțiunea Partidului Demnitate și Adevăr (DA). Anterior, aceștia au organizat  o acțiune de protest la Vama Leușeni, blocând drumul de acces spre vamă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: