VIDEO Troleibuze aglomerate și pasageri fără măști de protecție. Cum s-a circulat astăzi în transportul public din capitală
Full Article 4 minutes read

VIDEO Troleibuze aglomerate și pasageri fără măști de protecție. Cum s-a circulat astăzi în transportul public din capitală

În dimineața zilei de 4 mai, transportul public din municipiul Chișinău și-a reluat activitatea. În total, peste 400 de troleibuze și autobuze au fost puse în circulație. Din cauza pericolului de infectare cu COVID-19, în fiecare mijloc de transport se pot afla până la 35 de persoane, iar pasagerii trebuie să poarte, obligatoriu, măști de protecție. Un călător a postat pe Facebook un video filmat în autobuzul nr.23  în care se vede cum (nu) au respectat pasagerii măsurile impuse de autorități.

În total, 321 troleibuze și 104 autobuze au fost puse în circulație pe străzile din municipiul Chișinău, a anunțat şeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci. Acesta a precizat că, la fiecare stație terminus, mijloacele de transport sunt dezinfectate. De asemenea, în troleibuze și autobuze au revenit taxatorii. Aceștia sunt echipați cu măști, mănuși și halate de protecție. Au început să circule și un număr mic de microbuze.

„Pe unele rute au încercat să iasă câte un microbuz-două, ca să vadă care este situația. Ei trebuie să activeze cu călători numai pe scaune, iar majoritatea șoferilor sunt cu vârsta peste 50-60 de ani, care sunt în categoria de risc de contaminare”, a spus Copaci.

Funcționarul a precizat că în unele regiuni s-au format aglomerații de pasageri.

„Am depistat la unele stații aglomerații, în special în sectorul Botanica. Dar cel mai mare – la rutele din suburbii. Cu părere de rău, mai multe mijloace de transport pentru a le pune în circulație în suburbii nu avem. În același timp, am fost anunțat faptul că mult persoane au întâmpinat dificultăți de a ajunge la locul de muncă, iar acest lucru este din cauza că nu sunt suficiente unități de transport”, a menționat acesta.

Lilian Copaci a mai spus că aglomerații se atestă în strada Nicolae Costin și orașul Durlești.

„În același timp, are loc monitorizarea tuturor, în special a șoferilor și taxatorilor. Vom conlucra cu poliția și carabinierii. Populația are grijă de sănătatea sa, îi vedem cu măști”, a mai spus Copaci.

Primarul capitalei Ion Ceban a remarcat că dacă propunerea achiziționării a 100 de autobuze la începutul lunii martie, ar fi fost aprobată, mijloacele de transport deja urmau să fie asamblate. Primarul s-a adresat către consilierii municipali cu îndemnat ca aceștia să uite de politică și să soluționeze problema transportului public.

De asemenea, autoritățile municipale au menționat că circa 6200 de cadre medicale au fost transportate la serviciu în municipiul Chișinău, de la declararea stării de urgență în legătură cu pandemia de coronavirus de tip nou. În total au fost parcurși 63 de mii de kilometri în acest scop.

Între timp, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video filmate în autobuzul nr. 23. În acestea se vede că pasagerii circulă fără măști, iar distanța socială nu este respectată.

4.05.20 год Автобус 23.Едем,едем,едем в далёкие края….Нет слов.

Geplaatst door Михаэла Михаил op Maandag 4 mei 2020

Amintim că, pe 30 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a anunțat că toți pasagerii care circulă în transportul public sunt obligați să poarte măști de protecție.

„Rog cetăţenii să țină cont de aceste recomandări, pentru siguranța tuturor. Dacă vor fi sau nu puse amenzi, vor decide oamenii legii”, a scris primarul capitalei Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Pe 17 martie, în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus de tip nou. Până în prezent, au fost înregistrate 4121 cazuri de îmbolnăviri și 128 de decese din cauza infecției cu COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: