(VIDEO) Un deputat PAS, nemulțumit că opoziția nu vorbește în limba română: „Îmi rod urechile. Nu se poate de răbdat”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Un deputat PAS, nemulțumit că opoziția nu vorbește în limba română: „Îmi rod urechile. Nu se poate de răbdat”

Deputatul PAS, Vasile Șoimaru, s-a arătat nemulțumit de faptul că colegii săi din opoziție au ținut discursuri în cadrul ședinței plenare de astăzi, 12 decembrie, doar în limba rusă. Alesul poporului consideră că o astfel de atitudine denotă o lipsă de respect pentru cei care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

„Nu pot să tac și nu pot să mă duc acasă dacă nu o să vă spun ce mă doare. Stăm toată ziua astăzi și ascultăm jumătate de comunicări în limba rusă, în limba lui Pușkin. Slava Domnului nu am uitat-o și nu vă temeți că nici nu am să o uit. Dar nu puteți să vă bateți joc de niște deputați, care au votat acum 31 de ani Declarația de Independență a Republicii Moldova, în care scrie negru cu alb. Citiți-o și o să vedeți ce scrie acolo. Nu se poate așa domnule. Și-au luat consultanți niște neamuri, care vorbesc numai în limba rusă, le scriu cuvântări în limba rusă și vin aici și îmi rod urechile în limba lui Pușkin de dimineață până seara. Uitați-vă sunt opt ore deja. Nu se poate asta de răbdat domnule Președinte. Haide-ți să ne stimăm, hai să rămânem cu demnitatea noastră națională. Am construit un stat, are limbă oficială și ei de 31 de ani nu sunt în stare să vorbească limba asta. Nu sunteți în stare măcar să vă aduceți niște consultanți, care știu limba oficială a statului ăsta?”, le-a repoșat Vasile Șoimaru vorbitorilor de limba rusă.

Totodată, deputatul PAS și-a cerut iertare pentru că a ridicat vocea, dar susține că asta e tot ce poate face pentru moment.

Amintim că tot în ședința plenară de astăzi Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi consideră că problema insuficienței de fonduri pentru școlile cu predare în limba rusă din UTA Găgăuzia sau a celor cu predare în limba minorităților etnice ar putea fi soluționată dacă se va trece la instruirea în limba română. Totodată, Budianschi a reproșat Comratului că solicită bani de la autoritățile centrale, fără să contribuie cu impozite la bugetul de stat.

Tot în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, Ministrul Sănătății Ala Nemerenco i-a spus deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Diana Caraman că dacă ar fi învățat limba română, ar fi înțeles răspunsul la întrebarea adresată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: