(VIDEO) Un nou partid în Belarus. Victor Babariko anunță crearea formațiunii „Împreună”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Un nou partid în Belarus. Victor Babariko anunță crearea formațiunii „Împreună”

Fostul pretendent la funcția de președinte al Belarusului Victor Babariko a anunțat că intenționează să creeze partidul „Împreună” («Вместе»). Despre acest lucru a anunțat în cadrul unei înregistrări video, scrie Meduza.io.

Înregistrarea video este compusă din două părți: adresarea lui Victor Babariko (cel mai probabil, realizată înainte de arest) și adresarea liderului său de campanie Maria Kolesnikova.

„Înțelegem că a venit vremea să anunțăm continuarea luptei, dar deja într-o formă organizată a activității noastre, care ar putea să unească toți adepții ideilor noastre”, a declarat Babariko.

Potrivit acestuia, principalele țeluri ale partidului vor deveni reforma constituțională, îmbunătățirea economiei și creșterea participării civice a cetățenilor Belarusului. Documentele pentru înregistrarea partidului vor fi depuse în scurt timp, a declarat Kolesnikova.

Fostul președinte al Belgazprombank Victor Babariko era considerat printre cei mai bine cotați contracandidați ai lui Alexandr Lukașenko la funcția de președinte al țării. În iunie, acesta a fost reținut într-un dosar care vizează fraude la Belgazprombank. CEC a refuzat să îl înscrie în cursa electorală.

În iulie, staff-ul electoral a lui Babariko și a altui candidat la funcția de președinte, care nu a fost înscris în cursa electorală – Valerii Țepkalo, s-au unit cu cel al Svetlanei Tihonovskaya. Potrivit CEC, în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, Tihanovskaya a acumulat 10% din totalul de voturi exprimate. Susținătorii acesteia nu au recunoscut rezultatul alegerilor.

În urma scrutinului, în Belarus au început să se desfășoare acțiuni de amploare de protest în cadrul cărora participanții cer demisia lui Lukașenko. Tihanovskaya, care a plecat în Lituania, a inițiat crearea unui consiliu coordonator al opoziției, care ar urma să asigure destinuirea pe cale pașnică a președintelui Alexandr Lukașenko.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: