(VIDEO) Un tânăr din Moldova a anunțat public că este gay și că refuză să se întoarcă în unitatea militară
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Un tânăr din Moldova a anunțat public că este gay și că refuză să se întoarcă în unitatea militară

Un militar în termen din Republica Moldova și-a făcut coming out-ul în calitate de homosexual. Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Marin Pavlescu a început serviciul militar în aprilie 2021. Până la concediul în care se află acum, acesta ar fi fost supus unui tratament umilitor, inclusiv din partea conducerii unității militare.

„În ultimele 6 luni am fost supus hărțuirii în unitatea militară, din motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc. Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate drept dezertare. Îmi asum responsabilitatea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoarea, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Însă eu am datoria, în primul rând, față de mine de respect și o șansă la fericire”, a menționat tânărul.

 

Tânărul a solicitat ajutor din partea organizației neguvernamentale GenderDoc-M.

Precizăm că, potrivit Codului Penal al Moldovei, dezertarea este sancționată cu amenzi între 42,5 și 47,5 mii de lei, sau până la 5 ani de privare de libertate. Militarii care dezertează pentru prima oară sunt scutiți de răspundere penală, dacă acțiunea a avut loc din cauza unor circumstanțe grave.

UPDATE (20:00) Avocatul tînărului, Doina-Ioana  Străisteanu a menționat pentru NM că tânărul este în siguranță momentan.

„Așteptăm citația la anchetator sau procuror și ne vom prezenta îndată. Nu se va ascunde. Potrivit procedurii, îi vor fi prezentate învinuirile, își va recunoaște vina”, a precizat avocata. Aceasta a mai spus că apărarea se va baza pe p.5 al articolului privind dezertarea, care prevede eliberarea de răspundere penală, dacă aceasta a avut loc în urma unor circumstanțe grave.

Străisteanu a mai menționat că, în timp ce tînărul se afla în unitatea militară, a fost înregistrată ilegal o discuție telefonică a acestuia cu partenerul său. Înregistrarea a fost făcută publică și distribuită, după care au început abuzurile. „A fost bătut. Din cauza aluziilor și a bătăii de joc nu putea nici măcar să meargă în duș”, a mai spus avocata.

Apărătoarea a mai spus că a depus o plângere la Inspectoratul Militar și a solicitat investigarea acestui caz. De asemenea, aceasta a menționat că deocamdată nu a găsit un precedent în Moldova, în care o persoană care a dezertat să fie scutită de pedeapsă, dacă a fost săvârșită în circumstanțe grave.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: