(VIDEO) „Va fi nevoie de discuții suplimentare”. Serebrian, despre rezultatele întrevederii „1+1”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Va fi nevoie de discuții suplimentare”. Serebrian, despre rezultatele întrevederii „1+1”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat că în cadrul întrevederii în formatul „1+1” cu negociatorul șef din stânga Nistrului, Vitalii Ignatiev, au fost discutate mai multe probleme la care sunt expuși cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă. 

În cadrul întrunirii a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului a fost discutată problema energetică creată în regiune, însă la o decizie finală nu s-a ajuns.

„Discuțiile de azi au durat mai mult decât a fost prevăzut inițial. Vă informăm ca la ele au fost prezenți și reprezentanți ai Ambasadelor SUA, Rusiei și Ucrainei, a delegației Uniunii Europene și a misiunii OSCE de la Chișinău. Pe subiectul energetic, Chișinăul a propus o mai bună coordonare a acțiunilor în vederea raționalizării consumului de gaz și a energiei electrice. Din păcate, deși discuțiile au fost foarte concrete și au decurs într-o atmosferă calmă nu am reușit să ajungem la un numitor comun. Ne-am înțeles că grupuri de experți energetici de pe ambele maluri ale Nistrului vor analiza in zilele care urmează anumite detalii tehnice, dar și de ordin juridic care ar permite soluționarea, fie și parțială a acestei probleme”, a declarat Serebrian.

Mai mult, la reuniune au fost abordate subiecte legate de problema importului de medicamente din regiune, vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și problema asigurării liberei circulații.

„Intenția noastră este de a crea un spațiu comun, dar nu a unui spațiu paralel. Nu vom merge în întâmpinarea recunoașterii unui nou nomenclator al medicamentelor. Am vorbit și despre incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău, când domnul Ignatiev nu a putut să ajungă la Moscova din cauza că nu a notificat autoritățile de la Chișinău, conform mecanismului lansat din luna august, similar celui folosit de partea stângă a Nistrului”, a mai spus Serebrian.

Totodată, oficialul informează că a fost abordat cazul cetățeanului Victor Pleșcanov, condamnat ilegal la Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare, pentru acuzații de „extremism”.

„În cadrul discuțiilor, domnul Ignatiev m-a informat despre faptul că viața acestui cetățean ar fi în afara oricărui pericol. Totodată, reprezentanții Tiraspolului au semnalat prezența unor probleme similare din perspectiva lor în penitenciarele controlate de autoritățile constituționale, unde sunt câțiva deținuți din regiunea transnistreană”, a adăugat el.

Amintim că astăzi la Chișinău a avut loc întrevederea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în formatul „1+1”.

După ședință, Vitalii Ignatiev a spus că Chișinăul și Tiraspolul nu au găsit soluții pentru nici o problemă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: