VIDEO Zaborona: Soldații ruși comit violuri nu doar în Ucraina, ci și în Belarus
Full Article 3 minutes read

VIDEO Zaborona: Soldații ruși comit violuri nu doar în Ucraina, ci și în Belarus

Peste 400 de plângeri de viol au fost înregistrate la linia fierbinte creată de Rada Supremă de la Kiev în primele săptămâni ale lunii aprilie. Printre acestea sunt informații despre agresiuni sexuale față de femei, fete, băieți, bărbați și vârstnici și au fost comise, în majoritatea cazurilor, în regiunile ocupate de armata rusă. Însă cazuri de viol comise de soldații ruși au fost înregistrate nu doar în Ucraina, ci și în Belarus, informează euroradio.fm.

La începutul lunii aprilie, unele canale de Telegram au publicat informația despre o studentă din orașul Mozîr, Belarus, violată de soldații ruși. Jurnaliștii nu au reușit să confirme informația. Publicația „Zaborona”, care face trimitere la o activistă belarusă și la psihologi care lucrează cu victimele violului, susține că acest caz este adevărat. Mai mult, nu este singurul.

Femeile din Belarus, pradă pentru soldații ruși?

Armata rusă a ajuns în Belarus la începutul lunii februarie – pentru presupuse exerciții militare ruso-belaruse. După încheierea acestora, rușii nu s-au întors la bazele lor militare, ci s-au îndreptat spre Ucraina, unde a fost declanșat războiul. Punctele de frontieră din regiunea Gomel sunt locurile unde au fost dislocate trupele ruse.

„Militarii sunt mereu în stare de ebrietate, umblă pe străzi, caută de cine să se ia, vorbesc urât. În regiunea Minsk veneau după produse. Magazinele sunt situate lângă școli, iar soldații stăteau în apropiere, cred că așteptau să se termine orele de studiu. De aceea, mulți părinți veneau să își ia copiii, în special fetele tinere, îndată după finalizarea cursurilor”, a declarat o activistă belarusă.

Potrivit acesteia, acțiunile soldaților ruși nu s-au încheiat doar cu amenințări și beții. Sunt cel puțin patru femei care ar fi fost agresate sexual de către militari. Una dintre tinere, care are 18 ani, a povestit pentru Zaborona prin ce a trecut. Aceasta a fost acostată de către trei soldați beți, care se aflau într-o mașină. Unul dintre ei avea o armă. Fata a încercat să îi ignore, însă aceștia au băgat-o cu forța în mașină, iar ulterior au violat-o. Aceasta nu știe unde a fost dusă, întrucât militarii i-au pus pe cap o pungă neagră.

Până în anul 2021, în Belarus existau mai multe organizații naționale și regionale pentru victimele agresiunii sexuale. În 2021, acestea au fost lichidate, ca fiind „dăunătoare pentru societatea belarusă”. Printre acestea este și adăpostul „Radislava”, care timp de 20 de ani a ajutat femeile care au avut de suferit în urma violenței în familie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: