VIDEO Zelenski, îngrijorat că Rusia ar putea planifica un atac chimic în Ucraina: „Au mai făcut astfel de lucruri în alte țări”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Zelenski, îngrijorat că Rusia ar putea planifica un atac chimic în Ucraina: „Au mai făcut astfel de lucruri în alte țări”

Președintele Vladimir Zelenski s-a arătat îngrijorat de acuzațiile Rusiei cu privire la faptul că autoritățile din Ucraina ar elabora arme biologice și ar pregăti un atac chimic. Liderul de la Kiev susține că Moscova ar putea pregăti în acest mod o provocare.

Sunt îngrijorat, întrucât ne-am convins nu o singură dată: vrei să afli planurile Rusiei, fii atent ce acuzații lansează față de alții. Răspândirea unor astfel de acuzații în presa din Rusia arată că sunt capabili de așa ceva – militarii ruși, serviciile speciale rusești. Își doresc asta. Au mai făcut astfel de lucruri în alte țări. Exact la fel: ei au anunțat, ei au organizat, ei s-au plâns și vor mai face asta”, a menționat Zelenski într-o nouă adresare video.

Liderul de la Kiev susține că Rusia este de fapt cea care ar pregăti astfel de planuri.

Ce-i cu acuzațiile despre atacurile chimice? Ați decis să „dechimizați” Ucraina? Cu ce? Cu amoniac? Cu fosfor? Ce mai pregătiți? Unde veți lansa armele chimice? Asupra maternității din Mariupol? Asupra bisericii din Harkov? Sau asupra laboratoarelor majoritatea rămase din timpurile sovietice, care fac știință obișnuită. Obișnuită, nu tehnologii militare! Noi suntem oameni adecvați. Eu sunt președintele unui popor adecvat. Și tată a doi copii. Și pe pământul meu nimeni nu elaborează arme chimice”, a subliniat Zelenski.

Pe 7 martie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a declarat că „forţele armate ale Federaţiei Ruse, în timpul unei operaţiuni speciale în Ucraina, au dezvăluit faptele unui program biologic militar în derulare finanţat de Statele Unite”. 

Potrivit generalului, s-au primit informaţii de la angajaţii laboratoarelor biologice ucrainene despre distrugerea urgentă a agenţilor patogeni deosebit de periculoşi pe 24 februarie: ciuma, antraxul, tularemia, holera şi alte boli mortale.

Într-o serie de opt postări pe Twitter, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, anunță că SUA au luat act de acuzațiile formulate de Rusia cu privire la presupuse laboratoare pentru crearea de armament chimic și biologic pe care le-ar coordona în Ucraina. Mai mult, oficiali chinezi au preluat aceste „teorii conspiraționiste”, atrage atenția Jen Psaki.

Acum că Rusia a făcut aceste acuzații false, iar China pare să răspândească această propagandă, ar trebui să fim cu toții foarte atenți pentru că Rusia ar putea utiliza arme chimice sau biologice în Ucraina sau să desfășoare o operațiune sub steagul altei țări”, argumentat aceasta.

Propaganda cu „arme biologice” este mai veche, notează Radio Europa Liberă. CNN a identificat tentativa din 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia și de la trimiterea luptătorilor ruși în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei.

Potrivit CNN, presa rusă de stat anunța în 2015 că are imagini cu ce ar fi fost laboratoare coordonate de SUA în Ucraina și Georgia, care ar fi provocat focare de boli care ar fi ucis animale. Povestea, deși falsă, a continuat să circule, evoluând de la pericole biologice la arme biologice, arată CNN. Iar noua retorică se răspândește rapid în social media din întreaga lume, inclusiv în România.

În 22 aprilie 2020, Ambasada SUA la Kiev publica un comunicat de presă despre „dezinformările care circulă în unele cercuri din Ucraina, care oglindesc dezinformarea Rusiei cu privire la parteneriatul dintre SUA și Ucraina pentru reducerea amenințările biologice”.

***

Potrivit definiției publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), armele biologice sunt microorganisme precum virusul, bacteriile, ciupercile sau alte toxine care sunt produse și eliberate în mod deliberat pentru a provoca boli și moarte la oameni, animale sau plante.

Agenții biologici, cum ar fi antraxul, toxina botulină și ciuma pot reprezenta o provocare dificilă pentru sănătatea publică, provocând un număr mare de decese într-o perioadă scurtă de timp, în timp ce sunt dificil de controlat. Atacurile de bioterorism ar putea duce, de asemenea, la o epidemie, de exemplu dacă virusurile Ebola sau Lassa ar fi utilizate ca agenți biologici.

Armele biologice sunt un o subcategorie a unei clase mai mari de arme denumite arme de distrugere în masă, care include și arme chimice, nucleare și radiologice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: