Viitorii judecători și procurori vor trebui să prezinte declarația de avere și interese personale înainte de admiterea la studii
Full Article 1 minutes read

Viitorii judecători și procurori vor trebui să prezinte declarația de avere și interese personale înainte de admiterea la studii

Candidații la etapa admiterii la Institutul Național al Justiției (INJ), de numire în funcția de judecător sau procuror și de promovare/transfer în funcție, vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale. O prevedere în acest sens se conține în „Legea privind Institutul Național al Justiției”, adoptată în ședința din 28 iulie, în a doua lectură, cu votul a 70 de deputați.

De asemenea, noua lege prevede că un judecător numit în funcția de director al INJ va trebui să renunțe la prima funcție. Consiliul INJ va fi format din 9 persoane – trei delegate de Consiliul Superior al Magistraturii, trei de Consiliul Superior al Procurorilor, doi – de ministrul Justiției și unul de către președintele țării.

Inițiativa a fost prezentată de către șefa comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate, care a precizat că inițiativa face parte din strategia privind asigurarea independenței sistemului justiției.

Legea a fost aprobată cu votul a 70 de deputați – 55 ai PAS și 15 ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: