„Vioara mea este încă în captivitate”. Alexandra Conunova solicită ajutorul autorităților pentru recuperarea instrumentului muzical
Full Article 3 minutes read

„Vioara mea este încă în captivitate”. Alexandra Conunova solicită ajutorul autorităților pentru recuperarea instrumentului muzical

Violonista Alexandra Conunova cere ajutorul președintei Maia Sandu, ministrului Culturii Sergiu Prodan și cel al Justiției Sergiu Litvinenco, dar și organelor Procuraturii să îi reîntoarcă vioara confiscată. Tânăra artistă, se arată sceptică în privința păstrării instrumentului muzical și califică acțiunile oamenilor legii „un teatru al absurdului”.

„Vioara mea Guadagnini este încă în captivitate. Nu am idee unde este exact și dacă este depozitată în siguranță. Autoritățile moldovenești o păstrează de mai bine de o lună găsind în fiecare zi un nou motiv pentru a continua acest teatru al absurdului. Mă simt fără speranță în legătură cu această nedreptate. Îmi afectează viața, atât personală, cât și profesională, și sănătatea mintală”, a scris pe pagina sa de Facebook Alexandra Conunova.

Totodată, ea spune că este impresionată de sprijinul colegilor săi și îi îndeamnă public șă-și exprime dezacordul față de modul în care este tratată de autoritățile moldovenești „ca artist și ca cetățean”.

Amintim că incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) violonista Alexandra Conunova este acuzată că ar fi încercat să scoată din țară o vioară datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Mai mult, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii vioarei – 2 200 000 Euro și a arcușului, care a fost evaluat la suma de 20 000 Euro.

Obiectele au fost confiscate, iar PCCOCS a apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. De asemenea, Procuratura a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: