Viorel Cibotaru anunță că Moldova și NATO vor coopera în baza unui program individual: „Am dezvoltat instrumentele tradiționale”
Full Article 4 minutes read

Viorel Cibotaru anunță că Moldova și NATO vor coopera în baza unui program individual: „Am dezvoltat instrumentele tradiționale”

Republica Moldova va coopera cu Alianța Nord-Atlantică, în curând, în baza unui program de parteneriat individual. Declarația a fost făcută de ambasadorul țării noastre în Belgia și Luxemburg, Viorel Cibotaru, tot el șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO, pentru NM. Diplomatul susține că noua metodă de colaborare va ajuta Moldova să-și construiască propriile capacități de a răspunde la provocări.

„Cred că lucrurile trebuie să fie sincronizate, inclusiv și în relația Republica Moldova-Alianța Nord-Atlantică, pentru că de fapt în mai multe compartimente, dacă ne referim, de exemplu, la reziliența societății R. Moldova la noile riscuri care au apărut după COVID și declanșarea războiului în Ucraina, dacă ne referim la necesitatea reformării substanțiale a sistemului de apărare și securitate din R. Moldova, atunci aceste procese practic sunt compatibile și ele doar consolidează acest proces de integrare. Între timp, R. Moldova și-a dezvoltat instrumentele tradiționale de cooperare cu NATO și din 20-25 noi vom intra într-o altă formă de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică în baza unui program individual, consolidat, de parteneriat, care de fapt va întruni toate aceste programe spre eficiența și un mai mare randament. Alianța Nord-Atlantică a răspuns și la alte cerințe ale Republicii Moldova odată ce așa-numitul război hibrid împotriva R. Moldova s-a intensificat, odată ce dezinformarea și interferențele în procesul politic s-au intensificat și ele. Aici, la fel, au fost elaborate câteva programe care ar trebui să ajute Moldova să își construiască propriile capacități de a răspunde la aceste provocări”, a declarat Viorel Cibotaru.

Referitor la procesul de aderare al țării noastre la UE, diplomatul a reiterat că angajamentul instituțiilor de la Chișinău este ca procesul de integrare europeană să fie „cât mai rapid”.

Întrebat „cât de mare este deschiderea față de Moldova din partea UE, NATO”, Viorel Cibotaru a declarat că țara noastră și moldovenii „deja sunt priviți ca o parte a marii familii europene”.

„R. Moldova își îndeplinește toate angajamentele și, de fapt, este capabilă să își rezolve mai multe probleme de criză, ceea ce noi am demonstrat cu brio, de aceea reacțiile sunt pozitive. Desigur, există o simpatie de tip nou, o descoperire a R. Moldova, mai ales după acea ospitalitate cu care am tratat refugiații din Ucraina, etc. (…) Trăim într-o perioadă în care R. Moldova este tot mai mult ancorată la această viață din familia comună europeană”, a precizat ambasadorul țării noastre în Belgia.

Întrebat ce crede despre organizarea, la toamnă, a unui referendum privind aderarea Moldovei la UE, diplomatul a declarat că sprijină acțiunea și că, în calitate de ambasador, va face tot posibilul ca toți moldovenii din Belgia și Luxemburg care vor dori să participe la scrutin, să o poată face.

„Vom asigura cu tot ce este nevoie ca cetățenii să-și poată satisface acest drept constituțional. (…) Eu cred că este (nr. red: referendumul) o acțiune politică și electorală absolut necesară pentru consolidarea acelui efort național de integrare europeană. Sper foarte mult și sunt sigur că cetățenii conștientizează acest lucru. Cel puțin din întâlnirilor noastre frecvente cu concetățenii noștri din comunitățile din Belgia și din Luxemburg, oamenii înțeleg foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, în regiune și eu sper foarte mult să sprijinim acest parcurs european”, a conchis Cibotaru.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2023, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceea zi, Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat de președinte al țării.  Între timp, autoritățile au modificat Codul Electoral, așa încât alegerile prezidențiale de la toamnă să poate fi organizate în aceeași zi cu referendumul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: