„Visul american”, vândut cu 15 000 euro. Procurorii au depistat o schemă prin care moldovenii ajungeau ilegal în SUA
Full Article 3 minutes read

„Visul american”, vândut cu 15 000 euro. Procurorii au depistat o schemă prin care moldovenii ajungeau ilegal în SUA

Le organizau clienților sosirea ilegală în SUA, prin Mexic, iar de opt ani și în țări ale Uniunii Europene, în special Germania, Belgia, Olanda sau Franța. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a descins cu 29 de percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate sute de pașapoarte ale clienților din Moldova și Ucraina, precum și sume impunătoare de bani. Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 40 de ani, suspectați că ar fi pus la cale schema infracțională, au fost reținuți.

Mai exact, contra sumei de 13.000-15.000 euro, clienții erau asigurați că vor ajunge în SUA, prin tranzitarea ilegală a hotarului cu Mexic. Sosiți la destinație cu asistența ilegală a altor membri ai grupului criminal, aceștia aveau posibilitatea să ceară azil autorităților americane, ceea ce le acorda drept de ședere și de muncă.

Potrivit oamenilor legii, inițial, organizatorii îi „vânau” pe clienți pe rețelele de socializare, după care îi invitau în oficiile închiriate din Chișinău. După achitarea taxei, aceștia le creau clienților acte false despre salariul și averile mari, care să le prezinte la Consulatul Mexicului din București, România, care le elibera vize turistice.

Aceeași schemă de falsificare a actelor – contracte de muncă, permise de ședere – era folosită de membrii grupului criminal, timp de opt ani, pentru prezentare la Consulatul Poloniei din Chișinău, pentru obținerea vizei de muncă. În aceste cazuri, taxa percepută de la clienți varia între 250-650 euro. Odată acordată, clienții călătoreau astfel ilegal spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și alte state ale Uniunii Europene, cu depășirea termenului de ședere de 90 de zile.

Pentru consolidarea probatoriului și co-raportarea lui la datele furnizate de Ambasada SUA la Chișinău, oamenii legii au descins cu 29 de percheziții. Drept rezultat, au fost ridicate 378 pașapoarte ale cetățenilor Moldovei și 10 – ale Ucrainei, peste 200 copii de pașapoarte ale ambelor state, contracte fictive de muncă în Polonia, cartele bancare, precum și calculatoare. De asemenea, au fost ridicate patru automobile și bani care ar proveni din activitatea infracțională: 4 automobile, sume impunătoare de bani provenite din activitatea infracțională – 92 000 euro, 99 000 lei, 300 dolari, 300 lire turcești, 200 hrivne.

Patru bărbați cu vârste cuprinse între 28 și 40 de ani au fost reținuți, dintre care trei și-au recunoscut vinovăția și colaborează cu autoritatea de investigație. La solicitarea procurorilor PCCOCS, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a plasat trei suspecți în arest la domiciliu, iar în privința altei persoane a fost aplicat controlul judiciar.

Potrivit IGP, oamenii legii colaborează cu Ambasada Statelor Unite la Chișinău, în vederea identificării tuturor persoanelor cărora le-a fost organizată migrația ilegală în SUA de către grupul criminal organizat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: