Vitalie Iurcu, ex-director al Moldtelecom și secretar de stat, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită
Full Article 2 minutes read

Vitalie Iurcu, ex-director al Moldtelecom și secretar de stat, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită

Oficialul vizat în dosarul penal pentru îmbogățire ilicită, la care oamenii legii au descins concomitent cu 7 percheziții, ar fi Vitalie Iurcu. Informația a fost confirmată pentru NM de către surse apropiate anchetei. Recent, Iurcu a fost vizat într-o investigație, în care se arată că deținea o firmă într-un paradis fiscal și un cont bancar în Austria, în care se afla o sumă de peste 450.000 de euro. Acestea nu au fost incluse în declarațiile sale de avere.

Procuratura Anticorupție a anunțat în dimineața de 26 noiembrie că procurorii anticorupție, în comun cu angajații SPIA a MAI, efectuează concomitent 7 percheziții la un ex-director al SA „Moldtelecom”, care este vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită.

Conform surselor NM, este vorba despre Vitalie Iurcu. Acesta are 49 de ani și este fost viceministru al Economiei (a demisionat în iunie 2019). Între anii 2009 și 2015 a deținut funcția de director al Moldtelecom, iar anterior, timp de doi ani, a fost director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Totodată, Vitalie Iurcu a fost, din octombrie 2010, membru în Consiliul de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată și condusă de Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat.

Portalul de investigație RISE Moldova a scris în octombrie 2021 că Iurcu a omis să declare o firmă în paradisul fiscal Belize și un cont bancar în Austria. Documentele au fost obținute în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers.

Procuratura Anticorupție a anunțat ulterior că au fost reținute 2 persoane care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii au precizat că Vitalie Iurcu nu este reținut.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: