(VIDEO) Vladimir Putin este sau nu „criminal de război”? Răspunsul lui Igor Dodon
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Vladimir Putin este sau nu „criminal de război”? Răspunsul lui Igor Dodon

Fostul președinte Igor Dodon a spus că „oricare război este o tragedie” și speră că „în viitorul apropiat, părțile se vor așeza la masa discuțiilor”. Precizările au fost făcute de socialist cu privire la războiul din Ucraina. Întrebat dacă l-ar numi pe Vladimir Putin „criminal de război”, Dodon a menționat că președintele rus este „este om de stat și patriot al țării sale”. 

„Eu cred că Moldova și Rusia trebuie să întoarcă colaborarea strategică în toate privințele”, a spus Dodon, fiind întrebat cum ar trebui să fie relațiile Moldova-Rusia.

Cu privire la războiul din Ucraina, fostul șef de stat a menționat: „Eu cred că oricare război este o tragedie, indiferent unde are loc acest război. (…) Eu sper că acest război se va sfârși și sper foarte mult că în viitorul apropiat părțile se vor așeza la masa discuțiilor. Este important pentru toți, și pentru noi moldovenii tot”.

Întrebat dacă l-ar numi sau nu pe Putin „criminal de război”, Dodon a comunicat: „Eu am să răspund la această întrebare. Eu cred că Vladimir Vladimirovici Putin este om de stat și patriot al țării sale. Noi am fost cu el în relații bune mereu și cred că la o etapă anumită noi vom întoarce colaborarea noastră la un nivel corespunzător, care îl doresc toți cetățenii Moldovei, majoritatea cetățenilor Moldovei haideți. Maia Sandu aceasta nu dorește, dar majoritatea cetățenilor doresc asta și sunt încrezut că vor și majoritatea cetățenilor Federației Ruse”.

Declarațiile au fost făcute de Dodon după ce a participat la marșul dedicat „Zilei Victoriei”. NM a transmis live evenimentul.

De menționat că secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon a purtat pe 9 mai panglica Sf. Gheorghe. Întrebat de NM cum e să sărbătorești victoria și pacea azi în contextul evenimentelor din Ucraina, Dodon a menționat că „pacea trebuie sărbătorită mereu”. „Și marșul de astăzi este inclusiv pentru pace. Indiferent de războiale care au loc în lume, din păcate, și alături de noi este o tragedie mare războiul din Ucraina dar noi trebuie să cinstim pacea și să ieșim împreună pentru pace”, a spus Dodon.

În noiembrie 2022, Dodon a condamnat bombardamentele Rusiei în Ucraina. El a spus că din cauza atacului, Republica Moldova a rămas fără energie electrică. Totodată, fostul șef de stat a mulțumit României pentru energia electrică „chiar dacă e mai scumpă”.

„Este foarte tragic pentru noi, pentru că din cauza la aceste bombardamente ale Federației Ruse asupra Ucrainei, noi am rămas fără energie electrică. Eu cred că pentru noi aceasta este foarte grav”, a spus Dodon. Întrebat dacă condamnă acest lucru, fostul șef de stat a răspuns: „Evident, noi am rămas fără lumină, și dumneavoastră, și eu acasă la mine. La Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat și 24 de ore. Închipuiți-vă, nu dea domnul așa ceva la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pe o „sutcă” (24 de ore, nota redacției). Ce fac oamenii?”, a adăugat Dodon.

Ulterior, el a venit cu unele clarificări. Dodon a spus că nu a condamnat niciodată agresiunea unei țări împotriva alteia. O va condamna, a menționat el, doar dacă Moldova va fi atacată. Cât despre bombardamentele din Ucraina, Dodon a declarat că „pentru noi aceasta este o problemă”. „Nu cred că cineva va spune că este bine”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: