(VIDEO) „Ultima picătură a fost Dodon”. Primele declarații ale lui Voronin, după ce a fost reales în funcția de președinte al PCRM
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Ultima picătură a fost Dodon”. Primele declarații ale lui Voronin, după ce a fost reales în funcția de președinte al PCRM

Vladimir Voronin a fost reales în funcția de președinte al Partidului Comuniștilor pentru încă 4 ani. Decizia a fost luată în cadrul celui de-al IX-lea Congres al PCRM, care s-a desfășurat pe 7 noiembrie. Anterior, Voronin a declarat că este gata să renunțe la conducerea formațiunii. 

După finalizarea Congresului, Vladimir Voronin a făcut declarații pentru presă.

„Eram ferm decis să plec încă în luna septembrie, însă apoi am fost influențat de anumite circumstanțe. De exemplu, plecarea mai multor politicieni. Vorbesc acum despre Filip, Candu, Chirtoacă și, ultima picătură – plecarea lui Dodon. Sincer să vă spun, nu am vrut să stau cu ei în același rând. Cu acești… nici nu știu cum să-i numesc ca să nu-i jignesc. Eu am creat acest partid, eu am depus eforturi și să stau în rându cu aceștia care au plecat… Chirtoacă, Renato Usatîi? M-a influențat de parcă m-ar fi stropit cu apă rece. Ei au plecat pentru că s-a terminat finanțarea”, a menționat Voronin.

Comunistul a mai spus că formațiunea nu este finanțată din exterior.

„Partidul Comuniștilor nu are bani, are idei. Noi de 12 ani suntem în opoziție, fără surse, fără sponsori. (…) Partidul nostru este pentru toți oamenii, nu doar pentru cei bogați și cei care vor anumite posturi. În continuare, vom lucra foarte mult în Parlament. Blocul nostru cu socialiștii va fi transformat în unul politic, deschis către toate partidele de stânga și vom uni toate partidele de stânga în jurul ideii care va fi elaborată în cadrul întrunirii acestor partide”, a declarat Voronin.

Vladimir Voronin a mai spus că, la momentul actual, nu este luată în calcul fuzionarea cu PSRM.

De asemenea, în cadrul Congresului s-a decis că formațiunea va avea cu doi vicepreședinți mai mult. Au fost aleși și doi secretari ai Comitetului Central.

***

Vladimir Voronin a împlinit în luna mai 80 de ani. În primii zece ani din carieră a activat în domeniul panificației (1961-1971). Ulterior a lucrat în diverse organe administrative de stat. Renașterea națională a Republicii Moldova l-a prins pe Voronin în fotoliul de ministru al Afacerilor Interne, conform descrierii realizate de RISE.md.

De specialitate inginer-economist, politolog şi jurist, Vladimir Voronin a fost președinte al Republicii Moldova timp de două mandate consecutiv, între anii 2001-2009.

În 2009, după alegerile din 5 aprilie, partidele de opoziție au desfășurat proteste de amploare, care au degenerat în dezordini de masă. În iunie 2009, au avut loc alegeri legislative repetate, iar PCRM a pierdut majoritatea parlamentară. După alegerile parlamentare din 2019, PCRM a înregistrat cea mai dură înfrângere din istoria formațiunii, obținând doar 3,7% din sufragii, insuficient pentru a accede în parlament.

Vladimir Voronin a revenit în Parlament în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidând pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Este unul dintre fondatorii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Inițial a fost copreședinte al formațiunii politice, iar din 2001 președintele acesteia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: