Vlah sare în apărarea MIR, după ce guvernul a aprobat denunțarea acordului. Recean: „Am observat că ați citit de pe foaie”
Full Article 4 minutes read

Vlah sare în apărarea MIR, după ce guvernul a aprobat denunțarea acordului. Recean: „Am observat că ați citit de pe foaie”

Guvernul a aprobat denunțarea Acordului privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale, semnat la Bișkek în 1992 și a Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere şi independente a Teleradio Companiei „MIR”, semnat la Așgabat în 1993. În acest context, reprezentanța Teleradiocompaniei „MIR” în Moldova urmează a fi radiată ca entitate juridică în registrele Camerei Înregistrării de Stat. Înainte de aprobare, bașcanul Găgăuziei și premierul au avut un nou schimb de replici. Vlah s-a arătat nedumerită de ce se renunță „la aceste oportunități”. Recean a îndemnat să nu se mai aloce „bani pentru propagandă” și i-a reproșat lui Vlah că a citit declarațiile de pe foaie. 

Încetarea activității companiei „MIR” din țara noastră este o mare greșeală. „MIR” este un canal TV cu o audiență de milioane de oameni, este urmărit în 10 țări CSI cu care avem bune relații economice și culturale: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrghistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. (…) Pot fi atrași în Moldova zeci de mii de turiști din aceste țări. Știu că „MIR” a făcut mult pentru a promova Moldova”, a spus Vlah.

„De ce renunțăm la aceste oportunități, de ce trebuie să luăm o decizie de dragul geopoliticii?”, a adăugat bașcanul.

Ulterior, Recean i-a răspuns Irinei Vlah: „Eu zic să nu mai alocăm bani pentru propagandă. (…) „MIR” a explicat tuturor cetățenilor din CSI ce se întâmplă în Ucraina? Nu cred, n-a făcut lucrul acesta. Atunci noi de ce trebuie să plătim pentru lucrul acesta?”, a menționat premierul.

„Doamna Vlah, am observat că dumneavoastră ați citit de pe foaie, de obicei dumneavoastră vorbiți așa din suflet”, a adăugat Recean.

„Domnule prim-ministru, fiecare din voi citiți din foaie când prezentați proiectele, de ce atrageți atenția doar la mine?”, a reacționat Vlah.

„Asta a fost așa o observație”, a menționat Recean. „Am înțeles, o atitudine deosebită față de mine”, a conchis Vlah.

În cadrul ședinței Guvernului, secretarul general Artur Mija a spus că „denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei MIR va contribui la economisirea resurselor financiare și va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul audiovizual național și regional, în vederea asigurării securității informaționale”.

***

În prezent, posturile de televiziune comune pentru spațiul CSI – „Mir TV” și „Mir 24” nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova.

În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost achitate mijloace financiare în sumă de circa 40,3 mil lei.

Pe 20 martie, autoritățile Moldovei au anunțat că acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință și au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului care prevede acest lucru.

Ulterior, membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia Alexandr Brod a declarat că Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-mediei ruse”. El a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu încredere drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a conchis el.

Pe 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că „în premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR”. Reprezentantul Guvernului a adăugat că „Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: