„Vom acționa Gazpromul în judecată”. Gavrilița, în caz că Moldova va fi deconectată de la gazele naturale rusești
Full Article 2 minutes read

„Vom acționa Gazpromul în judecată”. Gavrilița, în caz că Moldova va fi deconectată de la gazele naturale rusești

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a explicat că CSE a decis să acorde, prin intermediul Energocom, întreprinderii Moldovagaz peste un miliard de lei pentru ca aceasta să achite urgent furnizorului rus plățile restante pentru luna septembrie și avansul consumului pentru luna octombrie, iar astfel Republica Moldova să ofere cât mai puține motive Gazprom-ului ca să deconecteze țara noastră de la gazele naturale. „Dacă vom fi deconectați, va fi din motive politice. Vom acționa Gazpromul în judecată”, a precizat oficialul. 

În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, premierul a spus că „în cazul în care vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale”.

„Vom ataca (n.r. Gazprom-ul) în judecată dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la 1 mai, noi preluăm rețeaua de transport a țării”, a declarat Gavrilița, în cadrul emisiunii.

Șefa Guvernului a precizat că situația energetică este una foarte complicată.

„Eu vreau să fie foarte clară situația în care noi ne aflăm. Noi deja avem volume de gaze cu 30% mai mici, decât cele necesare. Mai mult decât atât, noi deja știm că volume adiționale pentru luna noiembrie nu au fost rezervate de Gazprom. Asta înseamnă că dacă nu vor fi făcute rezervări de la zi la zi, atunci pentru luna noiembrie vom avea deja cu 60% mai puțin decât volumul necesar de gaze. Ne aflăm în circumstanțe dificile și acționăm proporțional”, a declarat Natalia Gavrilița.

Amintim că Gazprom a spus că 20 octombrie este ziua în care ar putea sista în totalitate livrările de gaze, dacă nu primesc plățile în avans.

Pe 19 octombrie, CSE a luat decizia ca sistemul de transport de gaze al țării să fie luat în gaj de către stat. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a precizat că hotărârea va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: