„Vor fi zeci de mii de cazuri de COVID-19 pe zi”. Boris Gîlca, în urma recordului de îmbolnăviri înregistrat în RM
Full Article 2 minutes read

„Vor fi zeci de mii de cazuri de COVID-19 pe zi”. Boris Gîlca, în urma recordului de îmbolnăviri înregistrat în RM

Dacă ultimele date ale Ministerului Sănătății au arătat că în Republica Moldova au fost înregistrate peste 3 mii de cazuri de Coronavirus, în perioada următoare ne așteaptă zeci de mii de cazuri zilnic. Declarații în acest sens au fost făcute de Boris Gîlcă, șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, în data de 20 ianuarie.

„Avem mai mult de 3 mii de cazuri pe zi, vor fi zeci de mii de cazuri. Noi trebuie să întreprindem măsuri radicale pentru a avea grijă de sănătatea oamenilor. Ieri, la nivel de municipiu am luat mai multe decizii. Astăzi, la ora 13 va fi ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, acolo tot se vor lua unele decizii. Noi vom fi obligați, la fel, să le îndeplinim”, a precizat Gîlcă.

Potrivit șefului Direcției, după ședința Comisiei Naționale, se va întruni încă o dată în ședință Comisia municipală – „și vom fi foarte atenți sau chiar radicali ca restricțiile să fie respectate”, a precizat Gîlcă.

„Suntem într-o transmitere comunitară extinsă a tulpinii Omicron. Noi, în municipiu, am preîntâmpinat acest lucru încă la începutul anului, în primele zile din ianuarie. Am spus că avem deja tulpina Omicron, când Ministerul Sănătății nu a confirmat, nu a făcut secvențiere. Clinica, simptomele, discuția cu medicii ne spuneau că aveam o altă clinică, o altă situație a pacienților. A trecut o săptămână și prognozele noastre s-au adeverit întocmai”, a comunicat el.

Gîlcă a mai spus că în Republica Moldova se înregistrează o transmitere extinsă comunitară anume a tulpinii Omicron, care provoacă complicații în special la copii. Astfel, el a spus că la ziua de astăzi, toate capacitățile municipale ale spitalelor de copii sunt depășite.

***

De menționat că în Republica Moldova restricțiile ar putea fi înăsprite din cauza unui nou val de îmbolnăviri cu coronavirus. În special, este vorba despre certificatele Covid obligatorii la intrarea în toate spațiile publice închise cu excepția celor ce nu țin de servicii de primă necesitate. Totodată, cluburile de noapte și parcurile de agrement din Chișinău au fost închise. Câteva universități din țară, inclusiv Universitatea de Stat, au decis să treacă la procesul de instruire în regim online.

În data de 19 ianuarie, în Moldova s-a înregistrat un nou antirecord zilnic de îmbolnăviri — 3255 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 222 de cadre medicale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: