Votat în lectură finală: jocurile de noroc rămân fără publicitate. Urmează eliminarea monopolului pe pariuri?
Full Article 3 minutes read

Votat în lectură finală: jocurile de noroc rămân fără publicitate. Urmează eliminarea monopolului pe pariuri?

Proiectul de lege prin care se urmărește interzicerea publicității jocurilor de noroc a fost susținut, în lectura a doua, la 25 noiembrie, de 56 de deputați. Documentul propune interdicția publicității asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive și altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online. Proiectul a fost votat, ieri, la miez de noapte de parlamentari, fiind și ultimul subiect de pe ordinea de zi. Astfel, ședința Parlamentului s-a încheiat la 23:00.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS).

„Comisia economie, buget și finanțe a examinat proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă. Proiectul de lege propune modificarea mai multor acte normative în vederea interzicerii publicității jocurilor de noroc și stabilirea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor de interzicere a publicității jocurilor de noroc”, a comunicat, în cadrul ședinței, parlamentarul Dumitru Alaiba, care este și autorul inițiativei.

„Pentru” au votat 55 de deputați din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și un deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Contra proiectului au fost alți 3 parlamentari din partea BCC. Nu au votat 14 deputați BCS și 3 de la Partidul „ȘOR”.

Pe pagina sa personală de facebook, în urma votului din Parlament, parlamentarul Dumitru Alaiba, a menționat că a fost interzisă publicitatea unui viciu: „Parlamentul a INTERZIS orice fel de publicitate a jocurilor de noroc, a loteriilor și pariurilor sportive. Trebuie să protejăm populația de un viciu care distruge familii, cariere, vieți. Suntem aici să-i ajutăm și protejăm pe cei care au cel mai mult nevoie de asta. A fost interzisă publicitatea unui viciu. Nu poți promova ceva ce dăunează populației. Este doar logic și normal”.

Iar deputatul PAS Radu Marian a menționat: „Problema este una foarte mare și vă ofer doar un exemplu. Zilnic, în Moldova, se comercializează 1,33 milioane de bilete de loterie. Spre comparație, în Marea Britanie, o țară cu tradiție istorică la loto, zilnic, se comercializă, după anumite estimări – 3,5 milioane bilete (alte surse indică până 10 milioane bilete). Raportat la populație, asta înseamnă de 5-10 ori mai multe bilete vândute în Moldova decât în UK. Cu toate astea, agentul economic contribuie cu sume simbolice la buget. De exemplu, în 2020, pe urma impozitului pe venit a fost colectat… 0 lei!”.

Radu Marian a mai menționat că, în continuare, se vor depune eforturi pentru eliminarea monopolului pe pariuri.

„Este important în continuare să depunem eforturi pentru eliminarea monopolului pe pariuri, instituit de Plahotniuc în beneficiul unui singur agent economic. Avem contract păgubos trebuie revizuit!”, a conchis deputatul PAS.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: