Votul privind aderarea României la Schengen va fi pe ordinea de zi a ședinței decisive a Consiliului JAI de joi
Full Article 3 minutes read

Votul privind aderarea României la Schengen va fi pe ordinea de zi a ședinței decisive a Consiliului JAI de joi

Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan au anunțat miercuri că votul privind aderarea României la spațiul Schengen va fi pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi, informează G4Media.ro.

Premierul Nicolae Ciucă ceruse de miercuri dimineață acest lucru.

”În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen. Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine. Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria. Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a declarat Siegfried Mureșan.

Rareș Bogdan a declarat la Antena 3 că ”nu mai putem aștepta încă un an, încă o amânare. Azi statul român își va apăra interesele până la capăt, îi vom explica cancelarului austriac că suferă și firmele austriece de pe urma unei eventuale amânări. Austria e singură acum, nici o altă țară din UE nu mai refuză votul pentru intrarea României în Schengen. Nu mai poate acționa discreționar, cu argumente care nu sunt corecte”.

Reamintim că Austria a rămas singura țară care a anunțat public că se opune intrării României în Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat marți că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen pe motiv că țările se fac responsabile pentru valul de migranți înregistrați de Viena în anul 2022, scrie Europa Liberă România.

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a călătorit la finalul lunii noiembrie la Viena pentru a discuta cu omologul său austriac pe tema imigrației și i-a prezentat în cifre dovada că România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, preferată de cei care ajung în Grecia, țară membră Schengen.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Bode și preluate de acesta de la agențiile europene din domeniul migrației, din cei aproape 130.000 de migranți ajunși în UE pe ruta Balcanilor de Vest, sub 3% (3.574) au intrat în spațiul Schengen prin România.

Agenda finală a ședinței de joi a Consiliului JAI a fost stabilită în ședința COREPER II, alcătuită din reprezentanții permanenți la UE ai țărilor membre.

COREPER II se ocupă de configurarea discuțiilor și muncii la nivelul a patru Consilii europene: Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare, Consiliul pentru Afaceri Externe, Consiliul pentru Afaceri Generale și Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: