Vulturul negru din Spania, care a vizitat de două ori Moldova, a murit în Iran 
Full Article 2 minutes read

Vulturul negru din Spania, care a vizitat de două ori Moldova, a murit în Iran 

Djuranlyi, vulturul negru care a vizitat Republica Moldova în luna februarie 2022, ulterior – în mai, a murit pe coasta Mării Caspice în Iran. Anunțul a fost făcut de Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii din Republica Moldova. 

„Din păcate, pe data de 4 ianuarie 2023 călătoria lui Djuranlyi s-a sfârșit în mod tragic. Alături de colegii noștri din România și Bulgaria, am primit vestea morții sale cu foarte multă amărăciune”, se arată în declarația Societății.

Călătoria lui Djuranlyi a început în provincia Extremadura din Spania și s-a încheiat pe coasta Mării Caspice în Iran, mai comunică Societatea.

Se menționează că timp de doi ani de la venirea sa în Bulgaria, Djuranlyi a zburat prin multe țări: Grecia, Turcia, România, Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan și Iran.

„În primii 6 ani de viață, vulturii negri „rătăcesc” în căutarea semenilor, a unui partener, a unui loc în care să se stabilească și să-și creeze o familie. Biologii din Bulgaria aveau mari speranțe că Djuranlyi se va întoarce și va cuibări în această țară odată ce va atinge maturitatea sexuală, însă soarta i-a hărăzit să moară departe de casă”, mai precizează instituția, adăugând că „încă nu se cunosc cauzele morții”.

***

Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat în 2021 în Bulgaria, în cadrul unui program de reintroducere a speciei.

În perioada 13-15 februarie 2022, vulturul Djuranlyi a străbătut Republica Moldova de la sud spre nord, dormind o noapte în raionul Telenești.

În luna mai 2022, pasărea a ajuns din nou în țara noastră. Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a declarat că vulturul a revenit în Moldova după ce a dat un ocol prin România, Ucraina și Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: