Xenia Sobciak s-ar putea alege cu dosar penal pentru „răspândirea informațiilor false”. Ce a declarat după audieri
Full Article 4 minutes read

Xenia Sobciak s-ar putea alege cu dosar penal pentru „răspândirea informațiilor false”. Ce a declarat după audieri

Jurnalista rusă Xenia Sobciak riscă să se aleagă cu un dosar penal pentru răspândirea unui fals, anunță agenția rusă TASS. Se întâmplă după ce, în cadrul unei emisiuni realizate și prezentate de Sobciak pe canalul său de YouTube, regizorul Vitalii Manskii ar fi declarat că „cel puțin 85%” din bugetul Festivalului Internațional de Film de la Moscova ar fi „furat”. Potrivit sursei citate, organele de drept ar fi transmis deja materiale împotriva jurnalistei către Comitetul de Investigații al Federației Ruse pentru a iniția un dosar penal. Într-un comentariu pentru RBC, Sobciak a calificat acțiunile organelor de urmărire penale ale Federației Ruse drept „un exemplu de presiune asupra comunității jurnalistice”.

Anterior, poliția a deschis un dosar penal de calomnie împotriva regizorului Vitalii Manskii, care, într-un interviu acordat Xeniei Sobciak pe canalul său de YouTube, a declarat că se presupune că „cel puțin 85%” bugetul Festivalului Internațional de Film de la Moscova ar fi „furat”. În acest caz, Sobciak a fost audiată în calitate de martor.

Potrivit TASS, fiind întrebată în timpul interogatoriului cine a postat și a creat informațiile false pe canalul său de YouTube, Ksenia Sobciak ar fi spus că este gata să răspundă ea însăși pentru toate, așa cum materialul difuzat după interviul cu Manskii nu ar avea niciun administrator, editor sau regizor.

„În acest sens, anchetatorii au văzut în acțiunile jurnalistei o infracțiune în temeiul art. 207.3 din Codul penal al Federației Ruse („Diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință despre exercitarea de către organele de stat ale Federației Ruse a competențelor lor”)”, anunță TASS.

„Ideea inițierii unui dosar penal împotriva lui Sobciak a fost deja trimisă (pe jurisdicție) la Direcția Principală de Investigații a Comitetului de Investigații pentru Moscova”, a spus sursa din cadrul poliției, citată de agenție. Conform sursei, anchetatorii trebuie să decidă în termen de o lună dacă inițiază sau refuză inițierea unui dosar penal pe acest caz.

Între timp, Xenia Sobciak a comentat informațiile conform cărora poliția cere deschiderea unui dosar penal împotriva ei.

„În timpul interogatoriului, mi s-au pus întrebări foarte ciudate. De exemplu: „nu ai fost de acord în prealabil cu Manskii ca parte a unui grup infracțional să-i pui în mod specific o întrebare, la care să-i dea un răspuns pe care îl știai dinainte despre furt la festivaluri, pentru a defăima pe Nikita Mihalkov și pe alții împreună?”. Le-am răspuns sincer că nu discut niciodată întrebările cu oaspeții în prealabil și public răspunsurile lor fără cenzură. Nu mai am nimic de spus despre asta”, a scris Sobciak pe canalul ei Telegram.

Într-o conversație cu RBC, Sobciak a clarificat că până acum are statutul de martor în caz, „dar, se pare, vor să-l recalifice”. Ea a menționat că „consideră acest lucru ca încă un exemplu de presiune asupra comunității jurnalistice”, precum și „o încercare de a-și răzbuna poziția și punctele de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă în țară”.

În septembrie, un dosar penal a fost deschis împotriva lui Manskii pentru calomnie, la cererea regizorului Nikita Mihalkov. Drept motiv a stat la bază interviul acordat de Manskii jurnalistei Xenia Sobciak, în care Manskii a vorbit despre furtul bugetului Festivalului de Film de la Moscova, condus de Mihalkov.

TASS precizează că articolul 207 al 3 din Codul penal al Federației Ruse a fost introdus în martie. Acesta prevede o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: