Zaharova, despre procesul de reglementare a diferendului transnistrean: „Presiunile asupra Transnistriei duc procesul într-o fundătură”
Full Article 3 minutes read

Zaharova, despre procesul de reglementare a diferendului transnistrean: „Presiunile asupra Transnistriei duc procesul într-o fundătură”

Presiunile asupra Transnistriei sunt contraproductive și duc procesul de reglementare „într-o fundătură” – este de părere purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Potrivit ei, Federația Rusă este gata să asiste la restabilirea activității normale a formatului „5+2” privind reglementarea transnistreană, scrie agenția de presă Tass.

„Suntem pregătiți să contribuim la restabilirea funcționării normale a formatului 5+2 pe măsură ce se formează condițiile corespunzătoare, se implementează tactica pașilor mici de interacțiune între malurile Nistrului în interesul rezidenților acestora”, a declarat Zaharova, marți, într-un briefing.

Potrivit sursei citate, în cadrul briefingului susținut, Zaharova a subliniat că metoda de a face „presiune asupra Transnistriei” este contraproductivă și duce procesul de reglementare „într-o fundătură”.

„Noi, în calitate de garant și mediator în procesul de reglementare transnistreană, promovăm dialogul între Chișinău și Tiraspol, suntem în favoarea unei soluționări cuprinzătoare a problemei transnistrene cu acces la acorduri politice care să se potrivească ambelor părți ale conflictului”, a mai adăugat diplomata.

Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare nu a venit, deocamdată, cu o reacție vizavi de declarațiile Mariei Zaharova.

***

De menționat că formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatori și observatori în procesul de negociere a reglementării transnistrene: Moldova, Transnistria (părți), OSCE, Federația Rusă, Ucraina (mediatori), Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii (observatori) . Scopul negocierilor în acest format este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria în Moldova. Procesul de negocieri în formatul 5+2 a fost stopat, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii martie din acest an.

Amintim, totodată, că la o întâlnire solemnă cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru, liderul de facto al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a remarcat că Transnistria luptă pentru independență și recunoaștere internațională. „Nu văd alte opțiuni de soluționare a conflictului, nimeni care nu înțelege nimic despre acest conflict, nu cunoaște istoria acestui pământ, relațiile noastre cu Moldova”, a spus așa zisul șef al regiunii transnistrene.

Pe 2 august, Tiraspolul a acuzat autoritățile moldovenești că au refuzat o întâlnire planificată anterior, propusă chiar de Chișinăul. Biroul de reintegrare a spus că ședința a fost amânată din cauza unei modificări a planurilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: