VIDEO Zaharova îi dă lecții de istorie lui Scholz după ce a rostit „Glorie Ucrainei!”: Este o lozincă nazistă
Full Article 3 minutes read

VIDEO Zaharova îi dă lecții de istorie lui Scholz după ce a rostit „Glorie Ucrainei!”: Este o lozincă nazistă

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o declarație oficială în care și-a exprimat indiganrea referitor la faptul că recent, în timpul unui discurs, cancelarul german Olaf Scholz a spus „Glorie Ucrainei!”. Aceasta susține că sintagma „Glorie Ucrainei!” ar fi o „lozincă nazistă, folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de membrii Organizației naționaliștilor ucraineni pentru a saluta trupele germane”

Pe 14 mai, în timpul unui eveniment public desfășurat la Berlin și la care a fost prezent și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, cancelarul Olaf Scholz a ținut un discurs în care și-a exprimat susținerea pentru Ucraina, pe teritoriul căreia se desfășoară un război de agresiune provocat de Rusia. La sfârșitul discursului, cancelarul german a spus „Glorie Ucrainei”.

Acest lucru a indignat-o pe Maria Zaharova, care a publicat pe 15 mai o declarație în care susține că sintagma „Glorie Ucrainei!” ar fi o „lozincă nazistă”.

„Educația proastă a elitelor occidentale nu le absolvă de responsabilitate. „Glorie Ucrainei!” – este un slogan naziștilor. Am spus acest lucru de mai multe ori, atât la briefing-uri, cât și în materialele, mult detestate de oficialii NATO, de pe rețelele sociale.  Repet acum pentru cei din tancul cu svastica. Sloganul „Glorie Ucrainei!” a fost instituit ca salut oficial al Organizației Naționaliștilor Ucraineni în 1939. Mai târziu, i s-a adăugat un gest sub forma ridicării brațului drept îndreptat și a strigătului de răspuns „Glorie Eroilor!”. Așa salutau colaboraționiștii Bandera unitățile Wehrmacht care intrau în teritoriile ocupate, atunci când acestea, cu șenilele zornăind și cizmele scârțâind, treceau pe străzile și drumurile de țară din Ucraina. Germanii strigau de obicei „Sieg Heil!” și „Heil Hitler!”, a declarat aceasta.

Zaharova a declarat că rostind „Glorie Ucrainei!”, despre care susține că ar fi un „slogan nazist”, Olaf Scholz „a depășit o linie clară”.

„Olaf Scholz a depășit o linie clară, trasată până la el de toți liderii Germaniei postbelice: a strigat în public salutul nazist. La mai puțin de o săptămână de la cea de-a 78-a aniversare a sfârșitului războiului în Europa. Nu au trecut nici măcar 80 de ani. Berlinul se pregătește pentru această aniversare într-un mod aparte. Deși totul ar putea să fie și mai simplu: greutatea scandalurilor de corupție apasă asupra elitelor politice germane. Politicienii germani au găsit o ieșire din situație neobișnuită – s-au salutat ca naziștii, aplecându-se în fața Washingtonului”, a conchis aceasta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: