Zelenski cere anularea regimului fără vize cu Belarus. Inițiativa, susținută de peste 25 mii ucraineni
Full Article 3 minutes read

Zelenski cere anularea regimului fără vize cu Belarus. Inițiativa, susținută de peste 25 mii ucraineni

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, îi cere Guvernului de la Kiev să ia în considerare abolirea regimului fără vize cu Belarus. Peste 25 de mii de ucraineni au susținut deja petiția lansată în acest sens, care a fost publicată pe site-ul instituției prezidențiale de la Kiev, notează publicația Zerkalo.

„În prezent, Cabinetului de miniștri al Ucrainei i s-a cerut să ia în considerare problemele ridicate în petiția electronică în conformitate cu competența sa, precum și să continue lucrările relevante, ținând cont de evoluția situației, de implementarea măsurilor de protecție și de interesele naționale”, a spus Zelenski drept răspuns la petiția publicată pe 4 iulie.

Potrivit sursei citate, cererea lui Zelenski vine în contextul în care petiția online privind abolirea regimului fără vize cu Belarus a fost susținută de cel puțin 25.339 de persoane, 25.000 fiind necesare pentru examinare de către președinte.

Președintele Ucrainei declară că aproape toate punctele de control de la granița dintre Ucraina și Belarus sunt în prezent închise. Doar în regiunea Volin un punct funcționează într-un mod limitat: ucrainenii se pot întoarce din Belarus prin el.

Zelenski a adăugat că monitorizează măsurile menite să întărească controlul asupra trecerii frontierei cu Ucraina de către cetățenii belaruși.

Amintim că recent, Aleksandr Lukașenko a confirmat că Belarusul participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Cu toate acestea, el a spus că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”. Participarea Belarusului la război, potrivit lui Lukașenko, constă în alimentarea și tratarea refugiaților veniți din Ucraina, dar nu în trimiterea armatei pe front. Ulterior, Lukașenko a anunțat că, împreună cu Rusia, a convenit să formeze un grup regional comun de trupe, în legătură cu agravarea situației la granița Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Pe 11 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a propus, în cadrul reuniunii de urgență a țărilor G7, o „formulă de pace” – măsuri care, în opinia sa, îl vor lipsi pe președintele rus Vladimir Putin de șansele de a-și atinge obiectivele în Ucraina. În discursul său, Zelenski a reiterat că Ucraina nu își propune să atace țara vecină, Belarus, dar s-a arătat îngrijorat că liderul belarus, Alexandr Lukașenko, ar putea intra în război sub pretextul că Ucraina a atacat Belarus. În acest context, Zelenski le-a cerut liderul G7 să desfășoare observatori internaționali la granița ucraineană-belarusă.

Amintim că Ucraina a închis granița pentru belaruși și alți străini pe 26 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: