Zelenski i-a demis pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Zelenski i-a demis pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski i-a suspendat din funcție pe procurorul general Irina Venediktova și pe șeful Serviciului de Securitate al țării. Informația a fost confirmată duminică seara, pe 17 iulie.

Irina Venediktova a fost procuror general al Ucrainei timp de doi ani. De asemenea, este prima femeie din țara vecină numită în această funcție. Procuror general interimar a fost numit adjunctul acesteia, Alexei Simonenko.

De asemenea, Zelenski l-a suspendat din funcție pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, invocând neîndeplinirea funcțiilor de serviciu, fapt care a provocat victime umane sau consecințe grave. Bakanov este prietenul din copilărie al lui Zelenski, notează Novaya Gazeta. Cei doi au lucrat împreună în studioul „Kvartal 95”. Bakanov a fost șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din 2019.

Liderul de la Kiev a explicat decizia prin numărul mare (651) de dosare penale pentru trădare de patrie, inițiate față de angajații Procuraturii și a altor organel de drept din Ucraina. Potrivit lui Zelenski, mai mult de 60 de angajați ai Procuraturii rămân pe teritoriile ocupate și lucrează în interesele inamicului.

„Aceste legături între angajații organelor de forță a Ucrainei și a serviciilor speciale rusești trezesc întrebări către conducere”, a subliniat președintele ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: