Zelenski, mesaj tranșant la summitul EPC: Toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO
Full Article 4 minutes read

Zelenski, mesaj tranșant la summitul EPC: Toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a ținut un discurs la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova. El a declarat că în Moldova nu se aud raiduri aeriene sau sirene, însă „nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina, vor ataca și Moldova”. Zelenski a mai spus că „Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să îi înghită doar pe cei din afara spațiului NATO”. Prin urmare, președintele Ucrainei a menționat că „toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO”.

Astăzi, de fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, trebuie să nu uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici – Rusia va profita de ea. Nu putem să avem îndoieli față de unitatea noastră sau modul cum răspundem la provocări. Aici, în Moldova, din fericire nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina, vor ataca și Moldova”, a spus Zelenski.

De fapt, poate și acum gândesc așa, dar acum avem mai multă securitate, poate. De fapt, securitatea europeană a stabilit limitele hotărârii noastre și încercăm să respingem relele aduse de agresiune”, a declarat oficialul ucrainean.

El a mai menționat că „nimeni dintre noi nu are îndoială care ar fi soluția pentru Europa: o apărare completă față de teroarea rusă”.

Din păcate, ieri, în capitala noastră au mai fost trei victime, 10 răniți, iar înainte cel puțin 484 de copii au fost omorâți de ruși. Va trebui să punem capăt rachetelor balistice rusești și prin armele noastre vom arăta că teroarea împotriva cetățenilor noștri nu are nicio șansă”, a comunicat președintele Ucrainei.

Președintele ucrainean a adăugat că „viteza cu care se crează coalițiile accelerează obținerea păcii”.

De fapt, în unitatea noastră vedem cine este agresorul și vedem unde se întâmplă agresiunea. Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să îi înghită doar pe cei din afara spațiului NATO. Avem războaie înghețate, de ce există încă contingente ruse în Transnistria?”, a menționat el.

Zelenski a declarat că „Kremlinul ar trebui să dezghețe situația din Moldova”.

Este tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns, să nu lăsăm loc de războaie înghețate, dar nici obișnuite. Jurnaliștii m-au întrebat de ce colaborăm cu NATO: când nu există garanții de securitate, există garanții de război”, a precizat el.

Președintele Ucrainei a mai menționat că „toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO”.

Nu avem de ales, fie un război deschis, fie o ocupație pas cu pas, vedem ce se întâmplă în Belarus, în Georgia. Chiar și ucrainenii care promovează valorile europene cu propriul sânge nu au încă un răspuns cu privire la aderarea la UE și NATO, iar speranțele noastre sunt tot mai îndepărtate. Este vremea deciziilor și vreau să subliniez: la summitul NATO de la Vilnius din iulie va fi necesară admiterea Ucrainei ca membru al NATO. Avem nevoie de un summit al păcii, e nevoie de decizii pozitive pentru Ucraina, pentru că ele sunt pozitive pentru toată lumea, și pentru Moldova, și pentru Georgia și pentru Belarus, nu am nicio îndoială”, a conchis Zelenski.

Amintim că în cadrul unor declarații pentru presă la Bulboaca, Zelenski a spus că „Ucraina este pregătită să intre la NATO”. „Așteptăm când NATO va fi pregătit pentru Ucraina. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru vecini – pentru Moldova, din cauza Rusiei și a agresiunii”, a mai menționat Zelenski.

***

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: