Zelenski salută semnarea acordului de deblocare a porturilor ucrainene, însă nu exclude provocări din partea Rusiei
Full Article 2 minutes read

Zelenski salută semnarea acordului de deblocare a porturilor ucrainene, însă nu exclude provocări din partea Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski salută semnarea la Istanbul a acordului de deblocare a celor trei porturi ucrainene pentru exportul cerealelor. Liderul de la Kiev afirmă că țara sa are produse cerealiere în sumă de 10 miliarde de dolari și astfel exista șansa să fie redusă severitatea crizei alimentare, „o foamete care ar putea duce la haos politic în multe țări ale lumii”, a spus Zelenski.

„Multă vreme, toate detaliile inițiativei semnate astăzi la Istanbul au fost discutate cu partenerii noștri cheie internaționali și cu Națiunile Unite. Mulți lideri au fost implicați în a ajuta la restabilirea exporturilor noastre pe mare. Și îi sunt recunoscător secretarului general al ONU António Guterres și președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile lor”, a declarat Zelenski.

Oficialul mai susține că Ucraina va exporta circa 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut și tot ce s-a reușit în acest an.

„Acestea sunt veniturile fermierilor, ale întregului sector agricol și ale bugetului de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acestea sunt fonduri pentru sezonul de semănat de anul viitor”, a precizat Zelenski.

Președintele ucrainean consideră că acest acord mai reprezintă „o ilustrare că Ucraina este capabilă să reziste acestui război.

„Este important ca totul în apele teritoriale ale Ucrainei să fie controlat de statul nostru. Și este clar pentru toată lumea că pot exista unele provocări din partea Rusiei, unele încercări de a discredita eforturile ucrainene și internaționale. Dar avem încredere în ONU. Acum, este responsabilitatea lor și responsabilitatea partenerilor internaționali să asigure respectarea acordurilor”, a mai spus Volodimir Zelenski.

De menționat că acordul semnat la Istanbul pe 22 iulie va fi valabil pentru 120 de zile, dar va putea fi reînnoit și nu se așteaptă ca acesta să fie întrerupt prea curând.

Documentul susținut de ONU va permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: