Astăzi începe Animest — online, gratuit și pe tot teritoriul țării
4 мин.

Astăzi începe cea de-a zecea ediție Animest Chișinău. În premieră în istoria festivalului, filmele din acest an vor avea putea fi vizionate online, gratuit și exclusiv de toți cei care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Focusul din acest an se pune pe documentarele animate, filme trecute pe la marile festivaluri ale lumii Cannes, Veneția și Annecy. Festivalul Internațional de Animație Animest Chișinău din acest an va avea loc în perioada 19-22 noiembrie.

Ce aduce ediția din acest an?

În deschiderea festivalului, astăzi, ora 20:00, va fi proiectat celebrul film Vals cu Bashir, un film nominalizat la OSCAR, precum și la Palm D’or de la Cannes. Turnul, un film puternic despre masacrul de la Universitatea din Texas din 1966, va putea fi vizionat vineri, 20 noiembrie, la aceeași oră. Cel mai recent film din selecție este Războiul meu preferat, o producție lituaniană din acest an, care va putea fi urmărită în ultima zi de festival, la ora 20:00. Filmul a făcut parte din competiția festivalului de la Annecy, în care se vorbește de perioada copilăriei unei fetiție ce este făcută pionier.

Pe lângă aniversarea a zece ani în Republica Moldova, la Animest este sărbătorită și animația olandeză. În 2019, s-au împlinit 100 de ani de la producția primului scurt metraj de animație în Olanda. Animest a pregătit o selecție din arhivele de film olandeze, selecție ce surprinde prin animația elaborată ce se realiza în acele vremuri. Selecția este grupată în 3 calupuri întitulate Clasici olandeze, cu diverse tematici, care pot fi urmărite online duminică la orele 14:00, 16:00 și 18:00.

Filme pentru cei mici

Tradițional Animest se pregătește pentru mic și mare. Cei mai tineri fani ai festivalului sunt așteptați la Minimest, sâmbătă și duminică, unde vor putea urmări cele mai noi scurtmetraje și două lungmetraje. Sâmbătă, la ora 12:00, cei mici sunt așteptați la STRIKE, ca să-l cunoască pe Mungo, un pui de cârtiță, care luptă nu numai pentru a-și salva familia, dar și comunitatea, și pentru a-și împlini visul de a participa la Campionatul de Fotbal din Rusia.

Iar duminică, la ora 12:00, copii vor putea viziona Un costum pentru Nicolas, o poveste fascinantă despre un băiețel care descoperă cufărul lăsat de mama sa, care este de fapt un portal spre o lume fantastică.

Astăzi începe Animest - online, gratuit și pe tot teritoriul țării

Animație 18+

Și, desigur, după ce am avut grijă de cei mici, ne gândim și la cei care au 18+ și îii așteptăm la Trippy animation night, Creepy animation night și Animusic night. Pentru că pandemia ne-a lipsit de posibilitatea de a ne vedea la față, ediția din acest an va încerca să umple acest gol oferind senzații și mai tari în cele trei nopți de referință ale festivalului. Astfel, vineri seara, 20 noiembrie, ora 22:00, Trippy animation night va prezenta o selecție de pomină croită special pentru cei care iubesc animația vintage și chestiile bizare și trippy, selecție făcută de celebrul colecționar Michael Helmerhost ce a fost prezent și la Chișinău la edițiile trecute.

Sâmbătă, pe 21 noiembrie, Creepy animation night va aduce, ca în fiecare an, cele mai înfricoșătoare animații ale anului într-o nouă selecție marca Animest. În cele trei ore de program spectatorii vor vedea ce înseamnă partea întunecată a animației și vor afla că nu există limite în ceea ce privește poveștile și grafică acestora. Duminică, 22 noiembrie, la Animusic night va fi seara în care toată lumea dansează pentru că Animest va invita la vizionat o selecție recentă de videoclipuri muzicale din 2020. Din selecție nu lipsesc clipurile unor trupe celebre precum COLDPLAY, IDLE CHILDREN OF BODOM, GOJIRA, ÎN FLAMES și multe altele.

Cum poți urmări filmele din acest an?

Pandemia nu a reușit să amâne ediția din acest an, dar a reușit să ne mute online și să facă filmele accesibile pentru întreaga țară. Așadar, pentru a urmări filmele de la Animest Chișinău 2020, consultă site-ul animest.md și vezi ce filme vrei să vizionezi. Fă-ți un cont pe platforma Virtual Cinema și rezervă animațiile selectate. Pentru a le urmări, vei avea la dispoziție 4 ore de la timpul anunțat pe platformă.

 

***

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest este organizat de Asociația Animest și ALTFilm și co-finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Forumul Cultural Austriac.

Parteneri media: Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Ea.md, Agora.md, Newsmaker, Cinehub.md

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: