A fugit de război și s-a refugiat în Moldova împreună cu 5 copii. Acum are un atelier la Briceni VIDEO
Full Article 3 minutes read

A fugit de război și s-a refugiat în Moldova împreună cu 5 copii. Acum are un atelier la Briceni VIDEO

A venit în Moldova cu 5 copii, după o lună de război în Ucraina. Este cazul unei refugiate care, ajunsă în țara noastră, a fost ajutată să-și încadreze copiii la școală ulterior ea și-a deschis un atelier pentru reparația hainelor. Femeia a spus că tatăl copiilor nu o ajută, în schimb a beneficiat de suport de la oamenii din satul în care s-a stabilit inclusiv de la o asociație, care i-a procurat o mașină de cusut. Între timp, femeia învață online la o instituție din Ucraina și în acest an își va apăra diploma de studii. „Trebuie să trăim”, a spus ea, adăugând că timp de o lună în Ucraina copii ei nu dormeau. Erau nevoiți să se ascundă în subsoluri. „Era strașnic”, a comunicat femeia jurnaliștilor de la TVN

Irina Niciporeanco a venit în Republica Moldova la începutul lunii aprilie 2022, după o lună de la începerea războiului. Este din regiunea ucraineană Cercasî și potrivit sursei citate trăiește în casa bunicilor din satul Bezeda, raionul Briceni.

„A ieșit Coșovii în transmisiune directă și a spus că malul stâng este bombardat. (…) Eu mi-am luat copiii și am plecat. A fost greu și gazul era scump și nu se putea de găsit, și benzina, dar am mers și copiii nu au mai stat închiși în subsol. Timp de o lună am trăit greu, ne ascundeam în subsoluri când auzeam sirena, era întuneric, ferestrele erau acoperite, contoarele se defectau, era strașnic, copiii nu dormeau”, a spus femeia.

Ea a spus că adaptarea în Republica Moldova a fost grea.

„Dar aici oamenii sunt ospitalieri, chiar de la început s-au comportat frumos cu noi, școala ne-a ajutat ca să încadrăm copiii. Primăria la fel s-a implicat pentru că noi eram pe online în Ucraina, dar eu am spus că copiii trebuie să meargă la o școală normală pentru ca să aibă tot”, a menționat femeia.

Pentru a-și întreține copiii, ea a deschis un atelier pentru reparația hainelor

„Această profesie am învățat-o în Ucraina, eu acolo coseam acasă pentru oameni, apoi am plecat și am studiat, pentru că eu nu primeam bani pe copii, eu am 9 clase și pe mine m-au îndrumat să merg să învăț. Eu am mers să învăț și în acest an eu voi apăra diploma de studii, la fel este online. Mă conectez cu profesorii. (…) Eu le înregistrez video și le arăt ce fac eu aici. Pentru copii, trebuie să nu stau pe loc, trebuie să cresc copiii, dar să nu mă accentuez pe ceea ce se petrece, trebuie să trăim. Cos draperii, repar hainele, din haine vechi fac haine noi, comenzi de la zero încă nu am”, a spus ea.

Femeia a menționat că tatăl copiilor nu o ajută.

„Noi 10 ani am locuit împreună și ne-am despărțit. (…) Toți copiii sunt de la el, dar mai mult nu vreau ca să ne supere cineva. Desigur că este greu, tu ești și mamă și tată, și medic, și educator, desigur este greu”, a comunicat ea.

Potrivit sursei, o asociație din Edineț i-a procurat femeii o mașină de cusut.

„Ne-au ajutat mult, diferite activități cu fetița, când nouă ne era greu ei ne-au ajutat cum au putut, cu produse alimentare, tehnică, sunt foarte recunoscătoare că așa este”, a menționat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: